Politică

PD si PNL au ales baricade diferite la votul pentru conducerile TVR si Radio

28.06.2005, 19:42 13

Parlamentarii Partidului Democrat s-au abtinut, ieri, la votul asupra nominalizarilor partidelor pentru Consiliile de Administratie ale Radioului si Televiziunii publice la sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, in timp ce partenerii din arcul gurvernamental, PNL, UDMR si Partidul Conservator, au aprobat componenta conducerilor institutiilor.

Partidul Democrat anuntase inaintea votului cu bile ca va vota impotriva, dar chiar abtinerea de la vot a aratat ca cele doua formatiuni din Alianta D.A., PNL si PD, nu au fost ieri in aceeasi barca. Doar cei 62 de senatori si deputati PD au votat ieri impotriva propunerilor pentru consiliile de administratie, in timp ce celelalte 5 formatiuni parlamentare si grupul minoritatilor nationale i-au validat in plen.

Democratii au invocat o clauza de constiinta, care nu exista in protocolul incheiat cu celelalte partide politice, si au creat un precendent periculos pentru buna functionare a coalitiei de acum inainte. De la intrarea la guvernare, Partidul Conservator si-a facut un obicei din a bloca, din pragmatism politic, multe din proiectele puterii. La modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, la proiectul legii minoritatilor si la modificarea legii privind declaratiile de avere si interese, conservatorii au votat alaturi de PSD, impotriva partenerilor din coalitie, iar aceasta atitudine nu mai poate fi combatuta acum, cånd si PD a procedat la fel. a??E ca si cum de sase luni ne tot turnam benzina in cap si acum, in sfårsit am reusit sa aprindem chibritula??, a rezumat ieri situatia din coalitie deputatul UDMR Hunor Kelemen.

Era de asteptat ca formatiunea democrata sa nu revina asupa anuntului de retragere a candidatilor din cele doua consilii de administratie, invocånd, ca si presedintele Traian Basescu, ca ambele conduceri trebuie depolitizate.

Democratii si-au sustinut punctul de vedere in doua sedinte succesive ale liderilor Aliantei D.A. si a liderilor partidelor din arcul guvernamental. a??Democratii merg pe ideea ca legea trebuie sa fie modificata in sensul unei politizari cåt mai reduse a conducerii SRR si SRTva??, a declarat ulterior liderul deputatilor democrati Cristian Radulescu. PD si-a cerut scuze de la partenerii de guvernare pentru faptul ca nu si-a anuntat intentia de a nu-si desemna candidati inainte sa demareze procedurile parlamentare pentru inlocuirea consiliilor de administratie, au declarat pentru ZF surse de la conducerea PD.

PNL a refuzat sa faca comentarii acide la adresa democratilor. a??Toti fugim de consens, ca regula generala de lucru. Este bine sa existe dezbateri, viata; este bine ca cele doua partide sa fie viia??, a spus purtatorul de cuvånt al PNL referitor la raporturile PNL si PD in cadrul Aliantei. Partidele din coalitie au cazut totusi de acord ca legea de functionare a SRR si SRTV sa fie modificata in toamna.

Liberalii au primit insa ieri o lovitura de imagine dupa ce regizorul Alexandru Darie, nominalizat in CA de la Televiziune dupa abandonul lui Andrei Plesu, a renuntat la råndul sau la candidatura. Darie a explicat liberalilor ca nu vrea sa faca parte dintr-un consiliu de administratie numit pe criterii politice si a fost inlocuit cu supleantul Tudor Barbu. Nici acest semnal primit de la Alexandru Darie si nici perspectiva ca partidele la putere nu vor reusi sa asigure majoritatea in Consiliul de Administratie de la Televiziune pentru desemnarea viitorului director-presedinte general nu i-au intors din drum pe liderii PNL, UDMR si PC.

Parlamentarii puterii se temeau ieri de faptul ca, dupa validarea in plen, reprezentantii coalitiei in noul Consiliu de Administratie al TVR nu vor reusi sa-l aleaga pe Tudor Giurgiu in functia de presedinte director-general, deoarece coalitia ad-hoc PSD si PRM, impreuna cu cei doi reprezentanti ai sindicatelor din televiziune aveau cu un vot mai mult decåt reprezentantii PNL, UDMR, PC, al minoritatilor nationale si cel al guvernului. Partidele din arcul guvernamental au reusit insa sa-l impuna pe regizor in fotoliul de presedinte al CA, pentru ca sindicalistii au ales sa voteze cu puterea. La Radio, presedinte-director general a fost aleasa Maria Toghina, propusa de PNL in aceasta functie dupa ce PD si-a retras nominalizarea.



Nastase: a??Nasul Guvernului ii lasa acum in fata pe baietii mai fraieria??

PSD a speculat ieri disputa dintre PNL si PD acuzåndu-l pe presedintele Traian Basescu ca este a??dusmanul propriului sau guverna?? si ca a??a impus criza politica drept normalitatea??. In acelasi timp, PSD, prin vocea presedintelui executiv Adrian Nastase, a negat ca ar avea vreo intelegere cu liberalii lui Calin Popescu-Tariceanu pentru a-l ataca pe Basescu.

Nastase a prezentat ieri un document, a??Regimul Basescu - primele sase luni. Cartea neagra a unui guvern neputinciosa??, un document de 80 de pagini, realizat de departamentele guvernului din umbra al PSD, in care acuza actualul Executiv ca nu si-a respectat nici una dintre promisiunile electorale, fie ca este vorba de fiscalitate, pensii sau cresterea veniturilor populatiei.

In replica, PNL a raspuns cu un raport de 100 de pagini, intocmit la preluarea guvernarii. Purtatorul de cuvånt al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a spus ca Guvernul nu a facut public acest raport intrucåt nu dorea sa invoce a??greaua mostenire a PSDa??, dar reactia social-democratilor l-a obligat sa faca acest gest. Documentul trece in revista a??neajunsurilea?? guvernarii PSD, partid care a??si-a aratat veleitatile de partid-stata??, dupa cum a spus Nicolaescu.

Documentul PSD se refera, intr-o buna masura, la Traian Basescu.

a??Membrii Guvernului au fost validati, verificati, schimbati de Traian Basescu, care le-a spus in permanenta celor de la Guvern: Â''Baieti, eu v-am pus, eu va dau josÂ?. Acum, cånd a vazut ca lucrurile merg rau, a inceput sa spuna: Â?Eu sunt seful statului, sunt de extractie divina, privesc de sus si spun Â?tu ai gresit!Â?a??. In opinia lui Nastase, PD aproape ca nu participa la guvernare, dar beneficiaza de ea, si lasa PNL sa plateasca singur factura guvernarii. O astfel de acuzatie fusese adusa, duminica, democratilor de liderul liberalilor bucuresteni, Lodovic Orban.

Nastase a facut o legatura intre contributia lui Basescu la caderea Guvernului Ciorbea si actiunile sale actuale: a??Din demolatorul guvernelor CDR, Basescu a devenit, in regimul sau, nasul guvernelor D.A. Traian Basescu este un presedinte ipocrit: il critica pe primul-ministru pentru nerealizarile guvernului, desi controleaza cabinetul in proportie de 90%a??.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO