Politică

Petrom: Avem convingerea ca autoritatile vor analiza toate implicatiile

Petrom: Avem convingerea ca autoritatile vor analiza toate implicatiile

Statul roman a batut palma cu OMV in timpul guvernarii Nastase. In stanga imaginii este Wolfgang Ruffenstorfer, presedintele OMV

24.10.2007, 19:02 22

"Intr-o situatie in care acest proiect ar fi aprobat, Petrom are toate drepturile de a da in judecata statul roman si intr-o asemenea situatie cele mai mari sanse de castig le-ar avea tot Petrom. Nu poti sa modifici unilateral niste obligatii pe care ti le-ai asumat bilateral, iar nivelul redeventelor a fost fixat in momentul semnarii contractului de privatizare de ambele parti", a declarat Sebastian Gutiu, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Petrom a fost privatizata in 2004, pachetul majoritar de actiuni al companiei intrand in posesia grupului petrolier austriac OMV.
La momentul semnarii contractului de privatizare, care a trecut fara nicio problema de Parlament, cele doua parti au convenit ca noul actionar majoritar sa plateaca taxe nemodificate in termen de 10 ani de la semnarea contractului de privatizare. Acum senatorii din Comisia economica cred ca este indicat sa majoreze redeventa platita de Petrom pentru exploatarea titeiului, de la 5,6 euro la 10 euro pentru fiecare tona de petrol, desi legea pentru privatizarea companiei, preluata in 2004 de OMV, prevede mentinerea taxelor pana in 2014.
"Propunerea de modificare a redeventelor pentru petrol si gaze nu reprezinta o decizie finala a Parlamentului Romaniei, ci o recomandare de modificare a proiectului de lege a Comisiei economice, industrii si servicii din Senat. O eventuala decizie luata pe baza acestei recomandari ar incalca prevederile contractului de privatizare, contract ratificat printr-o lege aprobata de Parlamentul Romaniei", a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Reprezentantul Petrom a mai precizat ca deocamdata nu a fost luata nicio hotarare, compania asteptand decizia finala. "Avem convingerea ca autoritatile vor analiza toate implicatiile adoptarii recomandarilor Comisiei economice, industrii si servicii din Senatul Romaniei", a conchis Pazara.
Comisia economica a Senatului a dezbatut ieri proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei 101/2007 pentru modificarea si completarea Legii minelor 85/2003 si a Legii petrolului 238/2004.
Presedintele Comisiei, Valentin Dinescu, a declarat ca senatorii au decis ca redeventa pentru exploatare a OMV Petrom sa creasca de la 5,6 euro la 10 euro pe tona de petrol, motivand majorarea prin evolutia internationala a pretului barilului. Potrivit lui Dinescu, majorarea redeventei, dispusa de comisie, este "sub cresterea barilului de petrol."
In luna octombrie, Guvernul a decis sa majoreze redeventele si taxe petroliere pentru firmele care activeaza pe piata romaneasca, crestere care nu urma sa se aplice insa si in cazul Petrom, care beneficiaza de mentinerea nivelului si a bazei de calcul pana in 2014, facilitate inclusa in contractul de trecere in proprietate privata a companiei si aprobata prin legea de privatizare a Petrom.
Dupa excluderea Petrom de la platirea unor redevente petroliere marite, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat ca si Romgaz va fi exclus de la acest proiect, marirea redeventelor doar in cazul Romgaz fiind o masura nedreapta pentru compania aflata inca in portofoliul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO