Politică

Pierzandu-si din sustinatori cu fiecare ora, Gusa risca suspendarea din PD

09.02.2005, 00:00 31

Colegiul Director al PD va lua astazi in discutie sanctionarea lui Cozmin Gusa pentru ultimile sale declaratii, calificate de conducerea democratilor drept neconforme cu linia partidului.
In ultimile zile au circulat intens informati potrivit carora Gusa si o parte dintre sustinatorii sai - initial era vorba de 17 deputati si lideri locali care au sustinut public candidatura lui presedintia PD - vor pleca din PD si vor scinda partidul. Acest lucru, asteptat ieri, nu s-a intamplat. Gusa si alti trei dintre sustinatorii sai au facut un pas inapoi, s-au retras din structurile de conducere ale PD, dar au anuntat ca vor ramane in partid.
Ieri Cozmin Gusa, impreuna cu alti trei deputati PD s-ar retras din Biroul Permanent National (forum de conducere) acuzand pozitiile publice ale liderilor democrati la adresa lor.
Cei patru, deputatii Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru si Roberta Anastasie fac parte si din Initiativa 2003, (un ONG infiintat de Gusa dupa plecarea din PSD), care a semnat un protocol cu PD inainte de alegeri. Ei si-au motivat retragerea din conducerea PD prin faptul ca au fost acuzati pe nedrept ca fac declaratii impotriva liderilor partidului pentru a ocupa, apoi, functii de conducere. Retragerea lor ar demonstra contrariul. Gusa a garantat ca Roberta Anastasie, care nu a fost prezenta la discutii, face parte din initiativa.
Cozmin Gusa a ramas, asadar, sa fie sustinut doar de trei oameni, din cei 17 care au semnat o scrisoare in favoarea candidaturii sale la presedintia PD, in alegerile din mai. Rand pe rand, ceilalti si-au retras semnaturile, fie afirmand ca nu au stiut ce semneaza, fie acuzand ca Gusa a facut in ultima vreme declaratii impotriva partidului.
Trei dintre semnatari s-au retras ieri. Este vorba de presedintele PD Mures, Dinu Socotar, care a afirmat ca nu intelege ce l-a putut determina sa faca ultimele declaratii referitoare la Traian Basescu.
"Atitudinea lui Cozmin Gusa din ultimele zile ma intriga putin. Deci a facut si referitor la acel dosar de securitate niste afirmatii de care eu, dar nu numai eu, cred ca nimeni din anturajul liderilor PD nu are cunostinta si ma intreb ce informatii are sau daca a urmarit prin asta ceva sau ce deductii a putut sa faca el pentru acest lucru", a spus Socotar. S-a mai retras  Monica Iacob-Ridzi, deputat de Hunedoara si liderul PD Alba, Mircea Hava. La randul sau, Gerge Scripcaru, primar de Brasov, aflat pe lista sustinatorilor lui Gusa, a declarat ca este o chestiune artificiala careia i se da o importanta prea mare.
Lavinia Sadru a spus ieri ca impotriva acestora s-au facut presiuni puternice, de la varful partidului, pentru a-si retrage sprijinul pentru Cozmin Gusa.
Ieri, Gusa a declarat ca, personal, nu a spus niciodata ca va candida la sefia PD, dar si-a mentinut alte declaratii - intre care cea referitoare la presedintele Traian Basescu. Dupa ce seful statului a afirmat ca semnatarii scrisorii au format in PD o gasca, Gusa a spus ca seful statului si-a incalcat echidistanta politica si ca atacurile lui Basescu la adresa lui sunt rodul unor presiuni politice.
Cozmin Gusa a afirmat, intr-un interviu publicat de cotidianul "Ziua", ca asupra lui Traian Basescu se fac presiuni mari si ca are o informatie, neverificata inca, referitoare la "o fila noua in dosarul Ciuvica - Basescu, de care stie inclusiv Ion Iliescu". Conform lui Gusa, aceasta fila, care se refera la colaborarea lui Basescu cu fosta Securitate, ar fi fost deja depusa la dosarul aflat pe rolul instantei si ar putea constitui motivul pentru care se exercita presiuni asupra sefului statului. Gusa de declarat ieri ca despre aceasta fila stiu si fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Cum Iliescu l-ar uri pe el, Cozmin Gusa, fostul sef al statului face presiuni asupra lui Basescu sa-l inlature din PD.
In urma unor astfel de declaratii , vicepresedintele democrat Radu Berceanu a anuntat ca va cere astazi, in cadrul sedintei Colegiului Director al PD, sanctionarea lui Cozmin Gusa conform statutului formatiunii, pentru seria declaratiilor care aduc deservicii partidului. La randul sau, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca Gusa da dovada de "imaturitate politica" prin afirmatiile facute in ultima vreme si arata ca este in cautare de "publicitate cu orice pret".



Monica Iacob-Ridzi: Am fost inselata de Sandru
"Ea (Lavinia Sandor - n.n.) nu trebuia sa faca publica acea scrisoare. De fapt, eu am semnat ca am fost de acord pentru o intalnire informala intre tinerii democrati. Nu a fost vorba despre o scrisoare sau de o candidatura a cuiva la presedintia PD. Nu trebuia sa o dea presei. Eu una am semnat si alta a aparut in presa. Este o mare greseala din partea Laviniei si nu era normal sa ne implice intr-un scandal mediatic. S-a purtat de o maniera perfida, procedand cum a procedat. Ne-a tarat, pe tinerii democrati, intr-un scandal in care am aterizat fara sa vrem".
Monica Iacob-Ridzi", deputatul PD de Hunedoara, unul dintre semnatarii scrisorii prin care i se cerea lui Gusa sa candideze la presedintia PD.



Mircea Hava: Intre Gusa si Boc il sustin pe Boc
Liderul PD Alba, Mircea Hava, a afirmat ieri ca scrisoarea celor 17 lideri ai PD era, de fapt, o cerere catre Cozmin Gusa de a "reveni mai dur" in viata politica si nu o solicitare de candida la presedintia partidului, precizind ca intre Cozmin Gusa si Emil Boc il va sustine pe Boc.
"Avem un presedinte interimar al PD, Emil Boc, care este vizibil in politica si nu trebuie sa-l ridice nimeni. Emil Boc este primar al municipiului Cluj-Napoca si, dupa parerea mea, stie ce inseamna administratia. Cred ca avem nevoie de un presedinte care sa simta pulsul tarii. Un exemplu similar este si presedintele Traian Basescu, care a condus bine partidul din pozitia de primar general al Capitalei", - Mircea Hava,  primarul din Alba Iulia, semnatar al scrisorii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO