Politică

PNL acuza PSD ca-si face imagine atacand legi importante

24.06.2005, 19:41 16

PNL acuza faptul ca, prin gestul de a ataca, la Curtea Constitutionala, pachetul legislativ privind proprietatea si reforma in justitie, trecut miercuri prin Parlament, prin angajarea raspunderii, PSD "incearca cu disperare sa-si imbunatateasca imaginea". Aseara PRM a anuntat ca va ataca la Curte acelasi pachet legislativ.

Purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a sustinut, ieri, ca social-democratii incearca "sa creasca in sondaje" criticand legi decisive pentru viitorul european al Romaniei.

Nicolaescu a afirmat ca angajarea raspunderii guvernului pe legile proprietatii si justitiei, este vorba de 17 legi, a fost un act constitutional, in conditiile in care aceste legi fac parte integranta din programul de guvernare.

Curtea Constitutionala va dezbate, saptamana viitoare, sesizarea PSD privind neconstitutionalitatea legilor incluse in pachetul legislativ pentru care guvernul si-a angajat raspunderea.

Sesizarea PSD se refera, in primul rand, la neconstitutionalitatea actiunii guvernului Tariceanu, plecand de la articolul din Constitutie potrivit caruia Executivul isi poate angaja raspunderea pe o declaratie de politica generala, pe un program sau un proiect de lege, dar nu pe un pachet de legi.

In urma cu un an, Curtea s-a pronuntat asupra unei spete similare, dupa ce guvernul Nastase si-a angajat raspunderea, tot pe un pachet de 17 legi. Curtea a respins sesizarea si, astfel, demersul guvernului Tariceanu de a-si angaja raspunderea pe un pachet de legi capata, conform procedurilor, autoritate de lucru judecat. Drept urmare, demersul este constitutional.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a sustinut, ieri, ca demersul guvernului Nastase este diferit de cel al guvernului Tariceanu, pentru ca, primul, chiar daca modifica mai multe legi, "urmarea, de la primul pana la ultimul articol, aceeasi idee". "Cele 17 legi-titlu (din pachetul guvernului Tariceanu - n.n.) nu se leaga toate pe o idee", a spus senatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO