Politică

PNL-PD si PSD+PUR se acuza unul pe celalalt de iresponsabilitate in problema integrarii europene

09.11.2004, 00:00 26

Temele de politica externa acapareaza din ce in ce mai mult spatiul infruntarii electorale interne. PSD l-a acuzat ieri pe Traian Basescu ca, prin luarile sale de pozitie din ultimile zile, fata de anumite teme externe, se opune, de fapt, integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Guvernul a reactionat ieri si mai dur, acuzandu-l pe liderul democrat ca este "extremist si xenofob" - acuzatii pe care Basescu le-a respins intotdeauna.
Reactiile de ultima ora ale PSD sunt un raspuns la anumite remarci ale lui Traian Basescu fata de incheierea capitolelor de negociere cu UE. Aflati intr-un intr-un turneu electoral in Banat, liderii Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au declarat ca Adrian Nastase a tratat problema negocierilor cu Uniunea cu "iresponsabilitate" si ca echipa sa a negociat prost pentru Romania.
"Aceste negocieri s-au facut pripit, fara sa se tina seama de interesele pe termen lung. Reprezentantii actualei puteri s-au gandit mai mult la avantajele electorale ale acestui moment", a spus Tariceanu. La randul sau, Basescu a declarat ca "poporul roman va plati factura incompetentei lui Nastase, care este gata sa vanda interesele tarii pentru 30 de secunde de aparitie publica".
Basescu a comentat si o declaratie a comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen care saptamana trecuta a spus ca Romania ar putea incheia ultimile trei capitole ramase in discutie, pana la sfarsitul lunii. Adica exact in perioada fierbinte a luptei electorale, lucru care, potrivit Basescu, va fi exploatat electoral de Adrian Nastase si echipa sa. In ceea ce il priveste pe Verheugen, Basescu a afirmat ca el are interesul ca aceste negocieri sa fie incheiate cat mai repede pentru ca, aflata sub presiune, administratia de la Bucuresti negociaza prost.
"Si eu as fi facut acelasi lucru, daca as fi fost in locul lui Verheugen", a spus Basescu. El a mai declarat ca incheierea negocierilor este un lucru pozitiv pentru Romania, dar a adaugat ca aceste negocieri trebuie sa se poarte cu responsabilitate.
Guvernului a afirmat ieri, intr-un comunicat, ca declaratiile liderului PD sunt  "iresponsabile" si afacteaza imaginea Romaniei in ochii Occidentului. "Dorinta politicianului Basescu de a prezenta Occidentul si Comisia Europeana in postua de profitori de pe urma Romaniei este  o grosolanie", afirma comunicatul Guvernului.
Ieri PSD a publicat doua comunicate in care Traian Basescu este acuzat ca se opune incheierii negocierilor de aderare. Declaratiile lui Verheugen sunt "o veste extraordinara" pentru romani. Dar "modul in care au reactionat liderii Aliantei PNL-PD este total iresponsabil", spune PSD. Actualul partid de guvernamant afirma ca declaratiile lui Traian Basescu arata ca, de fapt, el s-ar opune integrarii in UE "doar pentru ca nu are nici o legatura cu aceasta realizare".
"Atunci cand Traian Basescu ne acuza ca am cedat in fata Uniunii Europene ii atragem atentia ca jigneste un popor intreg. (...) Traian Basescu jigneste sistematic oficiali europeni doar de dragul unor castiguri electorale", afirma PSD.
Cel de-al doilea comunicat lungeste lista liderilor occidentali care ar fi fost ofensati de Basescu. Ar fi vorba, potrivit documentului, de presedintele Internationalei Socialiste, Antonio Gutteres, de secretarul Internationalei, Luis Ayala si de presedintele PASOK Grecia, George Papandreu. PSD ii trece pe acestia pe o lista lunga a celor care ar fi fost jigniti de Traian Basescu: Jean Pierre-Raffarin (premierul Frantei), Gerhard Schroder (cancelarul Germaniei), Silvio Berlusconi (premierul Italiei), Romano Prodi (presedintele Comisiei Europene) si Gunter Verheugen, comisar pentru extindere.
Aceasta ultima rectie are o istorioara a sa.  Lideruii Internationalei Socialiste (organizatie din care face parte si PSD si PD) s-au aflat la sfarsitul saptamanii la Bucuresti. Intr-o intalnire care avea drept subiect cooperarea din Balcani, liderul Internationalei, Antonio Guterres, a laudat PSD si a spus ca il sprijina in alegeri. PD nu a fost invitat a acea reuniune, iar liderii Internationalei au spus ca au recurs la acest gest pentru ca democratii s-au aliat in alegeri cu un partid de centru dreapta, PNL. Nu este in obisnuinta Internationalei sa se intervina in lupta dintre partide de aceeasi orientare, lucru care l-a determinat pe Basescu sa reactioneze acuzand partizanatul Internationalei.
Nu este prima data cand liderului democrat i se aduc acuzatii de extremism sau de antieuropenism din partea actualului partid de guvernamant. Ele au aparut si in momentul in care liderul democrat a acuzat faptul ca guvernul PSD acorda diferitelor tari contracte fara licitatie. Se intampla in momentul in care in vizita la Bucuresti se afla premierul francez, Jean-Pierre Raffarin, care a participat la semnarea unui contract intre firma franceza Vinci si autoritatile romane, pentru constructia unui tronson de autostrada. Basescu a spus atunci ca guverernul Nastase acorda contracte fara licitatie pentru a obtine bunavointa cancelariilor occidentale si vizite la Bucuresti ale liderilor europeni, care dau bine la imagine. Liderul democrat a respins toate acuzatiile si a afimat ca nu este nici extremist si nici antieuropean, dar trebuie sa ia pozitie pentru ca - in cazul contractelor - ele trebuie sa fie acordate asa cum se intampla in Occident, adica prin licitatie.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO