Politică

PNL si PD, in disputa pe subordonarea Registrului Comertului

13.04.2006, 00:00 9

Deputatii din Comisia juridica au aprobat ieri trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert si Industrie(CCIR), ignorand punctul de vedere al ministrului Monica Macovei.

Miza, spun unii dintre protagonisti, o reprezinta banii pe care Registrul Comertului ii strange de la firme - peste 25 mil. euro in 2005. Reprezentantii PD in Comisia juridica, care sustineau pastrarea Registrului la Ministerul Justitiei, au parasit sala de sedinte in semn de protest dupa adoptatea articolului, care a fost votat de reprezentantii PNL, UDMR si PSD.

Propunerea legislativa privind functionarea Camerelor de Comert a fost initiata de doi parlamentari liberali, senatorul Viorel Arion si deputatul Ovidiu Silaghi. Din 1999 si pana in 2004, cand a fost ales deputat pe listele Aliantei D.A., Silaghi a fost presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Satu-Mare. Surse din Comisia juridica au declarat pentru ZF ca ministrul Macovei i-ar fi certat telefonic pe parlamentari dupa ce articolul a fost adoptat.

In timpul dezbaterilor din comisie, reprezentantul PD Augustin Zagrean a cerut eliminarea articolului care se referea la subordonarea Registrului Comertului catre Camerele de Comert de la 1 ianuarie 2007, insa 12 deputati de la PNL, UDMR si PSD au votat impotriva.

Deputatul PD Daniel Buda a declarat ca trecerea Registrului la Camerele de Comert nu este oportuna in acest moment, statul avand nevoie de o evidenta clara a situatiei firmelor din Romania, care nu ar putea fi asigurata de un organism privat.

"De aseme-nea, sa nu uitam ca la ONRC exista judecatori delegati care incheie hotarari. Dorim ca acesti jude-catori sa functioneze pe langa un organism privat, cum este ONRC?", a spus Buda. El a sustinut, de asemenea, ca in majoritatea statelor membre UE Registrul Comertului functioneaza in subordinea ministerelor de Justitie sau a celor de Comert, insa liberalii au sustinut ca CCIR, orga-nism asocia-tiv privat, ar trebui susti-nut si ar trebui sa beneficieze de incredere, pentru ca este in stare sa gestio-neze un serviciu public cum este cel prestat de ONRC.

"Banii pe care ONRC ii incaseaza de la comercianti ar trebui sa intre la Camera (de Comert - n. red.), organism care sustine mediul de afaceri. CCIR sustine mediul de afaceri si are nevoie de finantare", a spus Zamfir.

El a adaugat ca statul trebuie sa se retraga din acele activitati pe care mediul privat poate sa le gestioneze, serviciul public prestat de ONRC putand fi prestat "fara probleme" de CCIR, fapt demonstrat intre 1990 si 2002, pe cand Registrul a functionat la Camera de Comert. Secretarul general al Camerei de Comert, Cornelia Rotaru, prezenta la sedinta, a precizat ca CCIR poate gestiona un serviciu public, ca judecatorii delegati au functionat "foarte bine" la Registrul Comertului pe vremea cand institutia tinea de ONRC si ca in Franta si Anglia, tari UE importante, Registrul functioneaza sub tutela unor organisme private.

Ministrul justitiei Monica Macovei declarase, la precedenta sedinta a Comisiei juridice, care a avut loc in urma cu doua saptamani, ca din momentul in care Registrul a trecut in subordinea MJ, taxele percepute pentru infiintarea firmelor s-au egalizat la nivel national si ca perioada necesara inregistrarii unei firme s-a scurtat.

Macovei a mentionat ca in Raportul Comisiei Europene din 2005 se arata ca Registrul Comertului functioneaza adecvat in subordinea MJ. Ea a adaugat ca si raportul GRECO pentru Romania (Raport din 2004 al grupului statelor impotriva coruptiei din Consiliul Eu-ropei) a confirmat ca Registrul functioneaza mult mai eficient de cand a trecut de la CCIR la MJ.

Parlamentarii PD au ridicat in discutie si constitutionalitatea initiativei legislative, care are caracter ordinar. Legea initiala de functionare a Registrului Comertului are caracter organic si, potrivit legii fundamentale, legile organice nu pot fi modificate prin legi ordinare.

Dezbaterile asupra proiectului de lege au fost reluate ieri seara de catre deputatii din Comisia juridica. Potrivit deputatului democrat Daniel Buda, PD va sustine la dezbaterea in plen respingerea propunerii legislative. Initiativa liberalilor a fost deja adoptata de Senat, in acest caz Camera Deputatilor fiind decizionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO