Politică

PNL si UDMR fac primul pas spre o colaborare in timpul alegerilor

04.02.2004, 00:00 12



Liderii PNL, Theodor Stolojan, si UDMR, Marko Bela, au avut ieri o discutie care ar putea prefigura o colaborare in timpul alegerilor. Tema discutiilor, dupa cum a fost anuntata de catre cei doi presedinti, a fost colaborarea punctuala in perspectiva votului in plen la legile electorale. Ambele formatiuni nu sunt de caord cu propunerea PSD, de impunere a votului uninominal doar la Senat, care ar avantaja doar primele doua partide clasate, iar castigatorul alegerilor ar avea o majoriate de peste 60% in aceasta camera. PNL, ca si UDMR, doresc introducerea unui vot mixt, si uninominal, si pe liste, in ambele camere, ceea ce ar apropia sansele ambelor formatiuni de obtinerea unui numar mai mare de mandate.



Un alt punct important al discutiilor a fost sustinerea, la alegerile locale, a candidatului cel mai bine plasat si la alegerea primarilor, si la cea a presedintilor de Consilii judetene. In acest sens, tocmai s-a consemnat o intelegere intre filialele din Covasna ale aliantei PNL-PD, pe de o parte, si cele ale UDMR - astfel ca, in cazul in care alianta nu va avea candidati cu sanse in localitatile covasnene, vor fi sustinuti din primul tur reprezentantii UDMR.



Miza pe termen apropiat a unei astfel de colaborari este ca UDMR sa renunte sa-si mai lanseze un candidat la presedintia tarii, asa cum a facut-o la ultimele doua runde electorale, si sa-l sustina pe candidatul aliantei, Theodor Stolojan. O atare posibilitate ar concentra voturile si ale maghiarimii spre candidatul aliantei (comunitatea in ansamblu reprezinta 7% din totalul voturilor, adica exact distanta care il desparte acum in sondaje pe Stolojan de Adrian Nastase). Asta ar fi posibil daca UDMR nu ar mai colabora cu PSD, partidul pe al carui guvern l-a sprijinit in Parlament in ultimii trei ani. Or, pe anul in curs inca nu s-a semnat o intelegere PSD-UDMR. Din ratiuni electorale - pe de o parte pentru ca electoatul PSD (care baleiaza spre tendintele PRM, lasandu-se sedus de retorica nationalista) ar sanctiona alierea cu UDMR. Pe de alta parte, pentru ca UDMR are cele mai grave probleme de la infiintare, in conditiile in care risca scindarea si chiar intrarea in parlament.



Marko Bela a anuntat ieri ca este posibil ca o intelegere a UDMR cu PSD sa nu se incheie inacest an, iar in perspectiva posteletorala liderul Uniunii nu a exclus posibilitatea unei asocieri cu alianta, asa cum posibila ar fi si o asociere cu PSD. Totul depinde de cine castiga alegerile. La randul sau, Theodor Stolojan a precizat ca PNL nu este deranjat de colaborarea de pana acum a UDMR cu PSD.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri