Politică

PNTCD face o noua oferta Actiunii Populare

11.05.2004, 00:00 13

Aflat intr-un moment de rascruce pentru evolutia sa politica, PNTCD a dat ieri noi semnale de incurajare a unei aliante cu Actiunea Populara, formatiune infiintata in urma cu un an de fostul presedinte Emil Constantinescu.
Candidatul taranistilor pentru Cotroceni, Constantin Timoc, a sustinut ca dupa alegerile locale PNTCD va trebui sa incurajeze integrarea in randurile sale a Actiunii Populare pentru ca astfel "sa se intregeasca crestin-democratia din Romania". Intre cele doua formatiuni de aceeasi sorginte politica au avut loc mai multe tatonari insa, pana acum toate au esuat fie din cauza unor ciocniri politice din trecut fie pentru ca nu au cazut la un acord in privinta formulei de conducere. Fapt este ca la alegerile locale Actiunea Populara si PNTCD candideaza separat iar in perspectiva prezidentialele ambele formatiuni si-au desemnat cate un candidat. Desi nu a fost desemnat oficial, fostul presedinte Emil Contantinescu nu a ascuns faptul ca doreste sa candideze la Cotroceni pentru un nou mandat.
Prin precizarile facute ieri, Constantic Timoc si-a propus, in acelasi timp, sa revina asupra unor declaratii facute la sfarsit de saptamana, preluate de presa ca  fiind favorabile schimbarii din functie a presedintelui Victor Ciorbea. Constantin Timoc sustine ca nu a vorbit despre schimbarea liderului taranist si da asigurari ca daca ar fi avut indoieli in ceea ce priveste persoana lui Victor Ciorbea nu ar fi acceptat sa candideze din partea PNTCD la Presedintie. Candidatul taranist a respins astfel unele informatii aparute in presa care acreditau ideea ca Timoc a vorbit despre schimbarea liderului PNTCD dupa alegerile locale.
In cei aproape patru ani de opozitie extraparlamentara, PNTCD a incercat mai multe formule de salvare politica: tatonari in vederea incheierii unor aliante, primenirea conducerii partidului, a continuat cu excluderea "liderilor rebeli" pentru ca ulterior sa-i recheme in partid. Un asemenea caz este Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii si, in perioada de glorie a PNTCD, prim-vicepresedinte al partidului. Muresan a fost reprimit in partid in-un moment critic al carierei lui politice: incepuse anchetarea lui pentru deturnarea de fonduri. Acum dosarul fostului ministru al agriculturii a ajuns la instanta suprema. Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut ieri filialelor teritoriale ale Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat (ANRS) sa precizeze cuantumul pagubelor produse ca urmare a dispozitilor date de Ioan Muresan in timpul mandatului de ministru. Mai exact, judecatorii au cerut ANRS sa precizeze suma cu care aceasta institutie se constituie ca arte civila in dosarul Muresan. Inalta Curte de Casatie si Justitie il judeca pe fostul ministru taranist pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Este acuzat ca a dispus cu incalcrea legii scoaterea de la rezervelede stat a 5000 de tone de ulei brut de floarea soarelui in favoarea firmei SC Sun Oil SRL Ramnicu de Jos.
In plus, fostul ministru mai este judecat pentru deturnare de fonduri si fals intelectual. Impreuna cu Muresan, in acelasi dosar, mai sunt judecati alti trei colaboratori ai fostului ministru. Anchetatorii au stabilit ca Muresan, impreuna cu fostii colaboratori, a schimbat destinatia unui imprumut extern acordat de Guvernul Statelor Unite, cauzand o paguba in valoare de 29 miliarde de lei Ministerului Agriculturii.
Urmatorul termen de judecata al dosarului Muresan este 21 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO