Politică

Politia infrunta Justitia

22.01.2004, 00:00 17



Ministerul de Interne i-a dat o replica dura ministrului Justitiei, Rodica Stanpoi, in privinta preluarii politiei judiciare in subordinea parchetelor.



Florin Sandu, secretar de stat in Ministerul de Interne, a contrazis-o la scena publica pe Rodica Stanoiu, ieri, intr-o conferinta de presa, afirmand ca preluarea politistilor judiciari sub controlul Ministerului Justitiei se afla in contradictie cu normele europene.



Ministerul Justitiei a propus o lege, a organizarii Politiei judiciare, care se afla acum la Parlament, in care sustine ca efectivele de politisti judiciari trebuie sa treaca din subordinea Ministerului de Interne in cea a Parchetelor, ceea ce inseamna sub controlul Ministerului de Justitie. In conditiile in care Politia judiciara cuprinde toate sectoarele care au legatura cu anchetarea cauzelor penale - de la trafic, crima organizata, furt, frontiera, pana la combaterea circulatiei si a consumului de droguri - la Ministerul de Interne ar mai ramane un numar aproape nesimnificativ de politisti - cei care pazesc circulatia, de pilda. Potrivit unor estimari ale unor surse autorizate, ar fi vorba de 80% din efectivele Politiei, care ar urma, potrivit propunerii Ministerului Justitiei, sa plece in subordinea parchetelor.



Rodica Stanoiu, criticata de presa pentru o astfel de initiativa, dar si de ministrul de Interne, sustinea, in urma cu doua zile, ca aceasta schimbare de custodie este menita sa imbunatateasca activitatea de cercetare penala - dna ministru afirma ca, astfel, dosarele nu se mai plimba de la Politie la Parchete si ar fi un timp mai scurt pentru incheierea cercetarilor asupra fraudelor. Mai spunea ministrul Justitiei si ca normele Uniunii Europene ar impune aceasta schimbare.



Florin Sandu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, i-a transmis dnei ministru ca aceste norme pe care le-a citat, europene, o contrazic si ca in multe din tarile occidentale, Politia judiciara este coordonata de politie. Sandu a mai afirmat si ca este posibil ca in cazul in care va avea castig de cauza varianta justitiei, sa se creeze trei politii paralele - la Interne, la Justitie si la Parchetul National Anticoruptie.



Ministerul Justitiei a fost criticat in ultima vreme ca, prin legile pe care le pregateste pentru armonizarea cu legislatia europeana si atingerea standardelor UE, in loc sa faca reforma, consemneaza pasi inapoi. Exemple au fost subordonarea totala a procurorilor si infiintarea unor structuri speciale pentru controlul acestora in numele ministrului Justitiei, controlul si posibilitatea de influentare sau sanctionare a magistratilor, precum si mentinerea ministrului, om politic, in forul care ia deciziile asupra soartei magistratilor - Consiliul Suprem al Magistraturii. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels