Politică externă

2008 schimba garnitura de lideri de la Washington si Moscova

04.01.2008, 18:33 14

Dupa ce in ultimii ani Europa si-a schimbat garnitura de lideri politici (Angela Merkel in Germania in locul lui Gerhard Schroder, Gordon Brown in Marea Britanie in locul lui Tony Blair, Nicolas Sarkozy in Franta in locul lui Jacques Chirac), anul 2008 va aduce schimbari la varf in principalele doua centre de putere ale lumii: Washington si Moscova. Liderul de la Casa Alba, George W. Bush, are carnetul de pensionar in buzunar. Ambitiosul si puternicul Vladimir Putin nu si-a jucat ultima carte si, dupa cum arata toate datele, il va controla pe viitorul locatar de la Kremlin. Daca in cursa pentru Casa Alba pentru alegerile din 4 noiembrie lupta este stransa si palpitanta (in alegerile interne pentru desemnarea candidatilor democrat si republican se lupta opt democrati si sapte republicani), la Moscova cartile par deja facute. Cu trei luni inainte de alegerile prezidentiale, Rusia anunta cu voce joasa ca are deja un nou presedinte: Dmitri Medvedev, vicepremierul Federatiei, seful Gazprom si preferat al lui Putin. Dintre cele sapte figuri pe care vi le prezentam mai jos (principalii trei republicani si principalii trei democrati cei mai bine plasati in sondaje si singurul candidat rus care conteaza pana la ora actuala), doua vor conduce lumea pentru cel putin viitorii patru ani. Ieri in Statele Unite a demarat cea mai scumpa campanie electorala din istoria tarii (se apreciaza ca va costa peste 1 mld. $) - in statul Iowa - alegatorii celor doua partide urmand sa-si desemneze candidatii prezidentiali in cursa interna a partidelor.


Alegeri SUA
Democrati
Hillary Clinton (60 de ani), senator de New York

Fosta Prima Doamna a Statelor Unite, Hillary Clinton, ar putea deveni prima femeie aleasa la conducerea Statelor Unite, fiind cea mai bine plasata in sondaje. Beneficiind de cel mai mare buget de campanie (a strans peste 40 mil. $) si de o echipa de consilieri experimentati, ea isi devanseaza in sondaje rivalii democrati la nivel national. Se poate lauda cu o educatie aleasa, studiind la Colegiul Wellesley, unde si-a obtinut licenta in stiinte politice, urmand apoi cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Yale. In general, Hillary Clinton incearca sa se plaseze in zona de centru a spectrului politic american. Criticata de adversarii sai pentru ca a votat in 2002 in favoarea razboiului din Irak, Clinton sustine acum retragerea militarilor americani din Irak, dar nu prezinta si un calendar pentru aceasta. Sustinatoare a pedepsei cu moartea si a intensificarii controalelor impotriva imigratiei clandestine, ea doreste si o extindere a asigurarilor de sanatate, dupa modelul pe care a incercat sa il impuna sotul sau in primul lui mandat.

Barack Obama (46 de ani), senator de Illinois

Este considerat primul candidat de culoare cu sanse reale de a fi ales presedinte al Statelor Unite. Nascut dintr-un tata kenyan si o mama alba din Kansas si avand o carisma puternica, el a fost vedeta incontestabila a Conventiei Democrate din 2004, gratie unui discurs care i-a entuziasmat pe delegati. A studiat la prestigioasa Columbia University din New York, urmand cursurile Facultatii de Stiinte Politice, cu specializarea in relatii internationale. In 1988 s-a inscris la studiile doctorale ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Harvard, terminandu-si studiile cu calificativul magna cum laudae. Ostil inca de la inceput razboiului din Irak, el incearca sa sublinieze aceasta diferenta fata de Hillary Clinton. Adversarii sai denunta lipsa lui de experienta in special in subiecte de politica exerna. El si-a plasat campania sub semnul "sperantei" si beneficiaza de sprijinul celei mai cunoscute vedete de televiziune americane, Oprah Winfrey.

John Edwards (54 de ani), senator de Carolina de Nord

Se prezinta ca avocat al clasei medii si a primit sprijinul mai multor confederatii sindicale. Edwards a denuntat fara incetare, uneori cu accente populiste, "cele doua Americi" - cea a bogatilor si cea a saracilor si sustine retragerea fortelor americane din Irak. Edwards a fost primul din familia sa care a urmat o facultate. Dupa ce a studiat la Universitatea Clemson (Carolina de Sud), acesta s-a transferat la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, obtinandu-si licenta in tehnologie textila. Dispunand de fonduri de campanie inferioare celor ale principalilor doi rivali, el si-a concentrat campania in Iowa (statul care a dat ieri startul alegerilor interne pentru desemnarea candidatilor la alegerile prezidentiale de pe 4 noiembrie), iar reuniunile sale electorale au atras un public mai numeros decat al rivalilor sai. Ca si in 2004, el este sustinut de sotia sa, Elizabeth, care sufera de cancer la san, dar il insoteste in toate deplasarile.

Republicani
Rudolph Giuliani (63 de ani), fost primar al orasului New York (1994 - 2001)
A fost supranumit "primarul Americii" dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Principala tema a campaniei sale se refera la necesitatea de a nu neglija amenintarea terorista, insa electoratul de baza republican ii reproseaza pozitiile in favoarea homosexualilor si a dreptului la avort. La stanga, el este criticat pentru modul in care a gestionat situatia creata dupa 11 septembrie. Conform sondajelor, este favoritul alegatorilor republicani la nivel national, dar pe locul cinci in preferintele celor din Iowa (primul stat in care a inceput ieri procesul de desemnare a candidatilor pentru prezidentiale). El sustine de asemenea dublarea efectivelor militare americane mobilizate in Afganistan si dotarea aviatiei militare cu avioane de ultima generatie in cadrul unei operatiuni militare mult mai ample. Giuliani sustine ca o asemenea miscare ar duce la capturarea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, la eradicarea insurgentei talibane si stabilizarea intregii regiuni.

Mike Huckabee (52 de ani), fost guvernator de Arkansas (1996 - 2007)

Este considerat revelatia campaniei electorale republicane. Datorita sondajelor optimiste din Iowa, a devenit vedeta taberei republicane si se claseaza, la nivel national, imediat in urma lui Rudolph Giuliani. Pastor baptist, el se bucura de sprijinul unei parti a dreptei religioase, dar si al actorului Chuck Norris. Este cunoscut si ca autor, scriind mai multe carti, printre care "Cum oamenii cu integritate pot revolutiona America" (1997) si "Copii care ucid" (1998), carte in care vorbeste despre violenta juvenila. Huckabee mai este cunoscut si ca muzician, cantand la chitara bass in trupa sa de rock and roll, numita "Capitol Offence". Campania lui a avut tenta de dreapta in subiectele sociale, cu o orientare mai degraba sociala in ceea ce priveste economia. Criticii - si in primul rand Mitt Romney - ii reproseaza lipsa de fermitate in problema imigratiei si faptul ca a dat dovada de prea multa clementa in privinta gratierii criminalilor in perioada in care a fost guvernator.

Mitt Romney (60 de ani), fost guvernator de Massachusetts (2003 - 2007)
Este unul dintre favoritii alegatorilor republicani. Credinta sa mormona ar putea reprezenta un handicap in randurile crestinilor evanghelisti care ii considera pe mormoni drept eretici. El incearca insa sa atraga aceasta parte a electoratului prin pozitii ultraconservatoare in probleme legate de societate si imigratie. Om de afaceri bogat, Romney a devenit cunoscut in 2002 cand a coordonat cu brio organizarea Jocurilor Olimpice de iarna de la Salt Lake City. A studiat la Universitatea Brigham Young (o universitate a Bisericii Mormone), iar in 1975 a absolvit un program de studii de masterat si doctorat coordonat de Facultatea de Drept si cea de Business din cadrul Universitatii Harvard. Inainte de a fi ales guvernator al statului Massachusetts, Romney a fost CEO al Bain & Company, o firma de consultanta in management, si a cofondat Bain Capital, o societate de investitii. El mizeaza pe o victorie in Iowa si New Hampshire, cheltuind milioane de dolari in aceste doua state.


Alegeri Rusia
Putere
Nominalizarea lui Dmitri Medvedev (42 de ani) - prim-vicepremier al Rusiei si presedintele gigantului grup petrolier Gazprom - in calitate de candidat al Rusiei Unite (partidul lui Vladimir Putin) la alegerile prezidentiale din 2 martie nu a reprezentat o surpriza. Prieten al actualului presedinte, el pare ca se indreapta spre o victorie sigura sub aripa protectoare a celui desemnat de revista Times drept cel mai puternic om al anului 2007. Daca anul 2007 a fost anul lui Putin, va fi 2008 anul lui Medvedev? Va fi el cel care va pune lumea la cale alaturi de viitorul locatar de la Casa Alba? Sau dincolo de aparente va veghea insusi Vladimir Putin, asa cum se vehiculeaza in mass-media ruse? Medvedev s-a nascut pe 14 septembrie 1965, la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), orasul natal al presedintelui Vladimir Putin. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de stat din Leningrad in anul 1987, iar in 1990 a obtinut un doctorat in drept privat la aceeasi universitate. Intre anii 1991-1996 a fost expert la Comitetul de relatii externe al Primariei din Sankt Petersburg, condus atunci de Vladimir Putin. In noiembrie 1993, Medvedev a devenit director la Departamentul de afaceri legale din cadrul Ilim Pulp Enterprise, o companie de cherestea din Sankt Petersburg. In noiembrie 1999 a fost numit adjunct al sefului administratiei prezidentiale. In timpul alegerilor din 2000, a devenit un apropiat al lui Vladimir Putin si a fost numit prim-adjunct al sefului administratiei prezidentiale. Din 2000 a devenit unul dintre sefii Gazprom, iar un an mai tarziu a devenit sef al administratiei prezidentiale.

Opozitie
In Rusia de astazi este greu sa-i faci fata lui Vladimir Putin si, implicit, preferatului sau la alegerile prezidentiale. Opozitia este slaba si fragmentata, nu are un lider, iar nume candva sonore care ar urma sa intre in cursa prezidentiala (de exemplu fostul premier Mihail Kasianov sau liderul comunistilor Ghennadi Ziuganov) nu par sa mai reprezinte mare lucru pentru rusi. Liberalul Boris Nemtov s-a retras saptamana trecuta din cursa prezidentiala si tot saptamana trecuta fostului disident sovietic Vladimir Bukovski i-a fost refuzata candidatura pe motiv ca in ultimii 10 ani nu a locuit in Rusia, ci in Marea Britanie. Sondajele indica faptul ca opozitia in intregul ei nu ar strange la alegerile din 2 martie mai mult de 20-30% dintre voturi, in vreme ce Medvedev este creditat cu 79% din intentiile de vot. In aceste conditii, preferatul lui Putin nu va avea nicio problema si ar putea castiga din primul tur alegerile prezidentiale. Rusia este la picioarele lui Putin, iar opozitia este in genunchi. Liberalul Nemtov s-a retras din cursa in ideea ca opozitia sa prezinte un candidat unic la prezidentiale -, dar niciun alt candidat nu i-a urmat exemplul. Totusi o samanta de speranta ramane de vreme ce partidul lui Putin, Rusia Unita, a obtinut in alegerile generale de la finele anului trecut 64% din voturi in timp ce sondajele creditau acest partid cu peste 80 % din intentiile de vot. Dar in Rusia lui Vladimir Putin minunile sunt putine si, in general, se petrec cu voie de la Kremlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO