Politică externă

63.000 dolari, mita pentru premierul Irlandei

28.09.2006, 19:19 20

O afacere suspecta, veche de 13 ani l-ar putea obliga pe premierul Irlandei, Bertie Ahern, sa demisioneze. Parlamentului irlandez urma sa se reuneasca aseara pentru a discuta pe marginea scandalului de coruptie in care este implicat Ahern, care ar fi primit din partea mai multor oameni de afaceri zeci de mii de dolari.
Astfel, scandalul inceput saptamana trecuta, cand presa irlandeza a relatat ca Ahern ar fi primit in urma cu 13 ani, pe vremea cand era ministru de finante, "cadouri" in bani intre 65.000 si 125.000 de dolari si caruia premierul nu i-a acordat initial importanta, risca acum sa ii distruga cariera politica.
Convocarea Parlamentului pentru discutarea cazului Ahern i-a surprins pana si pe liderii opozitiei: "Situatia este intr-adevar grava, insa nu ma asteptam ca Parlamentul sa fie convocat in mod deosebit pentru acest lucru", a declarat liderul partidului de opozitie Fine Gael, Enda Kenny.
Premierul Ahern, liderul partidului Fianna Fail-Soldatii Destinului, a fost acuzat ca a primit de la 12 oameni de afaceri sume importante de bani in anii 1993 si 1994 si ca le-ar fi oferit in schimb posturi de conducere in institutiile de stat. Desi la inceputul scandalului a preferat doar sa declare ca este vorba de sume mult mai mici de bani, refuzand sa faca alte comentarii, Ahern a fost nevoit sa se apere si a declarat ieri ca era vorba doar de niste imprumuturi pe care voia sa le returneze cu dobanda. Ahern a mai precizat ca a imprumutat suma de 63.000 de dolari pentru a acoperi costurile pe care le implica divortul sau, in pragul finalizarii la vremea respectiva. Intrebat de ce nu a returnat banii in toti acesti ani, premierul a declarat ca "prietenii sai" nu au dorit sa-i primeasca inapoi, desi i-ar fi oferit "in repetate randuri."
"Nu a existat nici un fel de coruptie, nu s-au cerut favoruri, nu s-au acordat favoruri. Nu am incalcat nici un cod etic, nici o lege fiscala", s-a aparat Ahern. Acesta a mai recunoscut ca este actualmente anchetat de catre un tribunal in acest caz.
In ceea ce priveste acuzatiile privind investirea in functii importante a unora dintre donatori, asa cum aratau partidele de opozitie, Ahern a declarat ca acei oameni de afaceri nu i-au cerut niciodata vreun favor in schimbul banilor. Totusi, Ahern a recunoscut ca unii dintre ei au ajuns sa ocupe mai apoi functii importante, insa acestia ar fi fost numiti in respectivele functii fiindca ii "erau prieteni" lui Ahern si nu pentru ca ar fi facut cuiva vreun serviciu.
Explicatiile date de premier nu au convins insa partidele de opozitie, care l-au acuzat pe Ahern de ipocrizie si nesinceritate.
Liderul partidului Verzilor, Trevor Sargent, a declarat ca prin acceptarea unor sume de bani de la oameni de afaceri atunci cand ocupa functia de ministru de finante, Ahern a adus prejudicii importante, electoratul pierzandu-si increderea in membrii executivului si in clasa politica.
Reprezentanti ai partidului laburist au declarat ca premierul a incalcat legea cand nu a declarat suma respectiva institutiilor abilitate si nu a platit impozit pentru aceasta.
Chiar si partenerii politici ai lui Ahern au fost rezervati in comentarii. Vicepremierul Michael McDowell a afirmat ca premierul este un om cinstit in a carui integritate are incredere, insa a refuzat sa comenteze pe marginea acuzatiilor ce i se aduc.
Opinia publica irlandeza a fost luata prin surprindere de scandal, mai ales ca Berti Ahern avea o reputatie de om politic franc, extrem de muncitor si adept al unui stil de viata auster. Mai mult, coalitia pe care Ahern o conduce si care se afla la putere inca din 1997 a fost singura care a reusit in anul 2002, dupa mai mult de trei decenii, sa obtina un al doilea mandat consecutiv.
Se pare insa ca Ahern a urmat exemplul mentorului sau, fostul premier al Irlandei, Charles Haughey, care a recunoscut ca a primit in timpul mandatului nu mai putin de 13 mil. dolari de la oameni de afaceri. Alaturi de Haughey si Ahern in galeria politicienilor de rang inalt ai Irlandei care au recunoscut ca au acceptat sume de bani in schimbul unor servicii, se afla si primul ministru de externe din guvernul lui Ahern, Ray Burke, si un fost comisar european, Padraig Flynn, care ar fi primit sute de mii de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO