Politică externă

Abbas, un posibil succesor al lui Arafat

15.11.2004, 00:00 10

Seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Mahmud Abbas, parea ieri favorit al miscarii Fatah (a fostului presedinte Yasser Arafat si principala forta din OEP) in alegerile care vor fi organizate pentru desemnarea succesorului fostului lider palestinian, in fruntea Autoritatii Palestiniene.
"Nu avem nimic oficial, dar totul indica faptul ca vom merge  in directia fratelui nostru Abu Mazen (numele de razboi a lui Abbas -n.n.), a declarat ieri ministrul comunicatilor, Azzam al-Ahmad.
Primul ministru Ahmad Qurei a anuntat ca alegerile pentru presedintia Autoritatii se vor desfasura la inceputul lui ianuarie. Secretarul de stat american, Colin Powell, a declarat ieri ca George W. Bush este in contact cu noii conducatori palestinieni pentru a ajuta la incheierea tranzitiei fara dificultati majore.
Exista temerea ca va incepe o lupta pentru putere in interiorul Autoritatii Palestiniene. Organizatia militanta Hamas, care a planuit multe atentate antiisraeliene a spus ca va "medita" daca va avea un candidat propriu.
Liderul palestinian cel mai popular dupa Arafat, Marwan Barghuthi, a afirmat, imediat dupa inmormantarea fostului sef al Autoritatii, ca examineaza ipoteza sa candideze si el. Barghuthi, care se afla intr-o inchisoare din Israel, avand patru condamnari la inchisoare pe viata pentru implicarea in atentate, este considerat de multi analisti drept singurul care poate uni factiunile palestiniene si care poate limita influenta crescanda a Hamas.
Inainte de a se implica in Intifada (el este unul dintre cei care a initiat-o) Barghuthi a fost apropiat de cercurilor pacifiste israeliene. Israelul a reactionat ferm la speculatiile potrivit carora el ar  putea fi eliberat. Seful diplomatiei israeliene, Silvan Shalom, a afirmat ca Barghuthi va ramane in inchisoare "pana la capatul zilelor, pentru ca este un asasin".
In acceasi vreme, relansarea procesului de pace apare ca o prioritate pentru numerosi lideri ai lumii. La cateva ore dupa inmormantarea lui Arafat, presedintele american George W. Bush si premierul britanic Tony Blair au facut apel la relansarea procesului. Bush a spus ca, personal, crede ca, in patru ani de zile, palestinienii vor avea un stat al lor, independent, care va coexista pasnic cu Israelul.
In semn de bunavointa pentru noua conducere palestiniana, Israelul a autorizat fortele palestiniene de securitate sa poarte arme la vedere, lucru ce le fusese interzis in 2002.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO