Politică externă

Aflata la nivelul Romaniei din 2000, Serbia accelereaza spre UE

26.01.2009, 19:33 27

"Facem tot posibilul pentru a incepe negocierile in timpul presedintiei spaniole a UE", in primul semestru al anului 2010, a declarat ministrul sarb de externe Vuk Jeremic.

Subliniind ca Serbia intentioneaza sa accelereze in acest an procesul de integrare europeana, considerat o "prioritate strategica", ministrul a facut public calendarul obiectivelor autoritatilor de la Belgrad: depunerea candidaturii la Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui iunie, in cadrul presedintiei cehe, si obtinerea pana la sfarsitul lui 2009 a statutului de candidat.
Ce ar insemna insa intrarea Serbiei in Uniunea Europeana pentru Romania?
In prezent, Serbia reprezinta o piata de investitii atractiva in Balcani, inclusiv pentru oamenii de afaceri romani.
"Romanii merg sa investeasca in Serbia deoarece aici exista conditii favorabile pentru asta: forta de munca ieftina, iar impozitul pe castig este de 10%, cea mai mica valoare din Europa", a explicat pentru ZF directorul reprezentantei Camerei de Comert a Serbiei in Timisoara, Mirko Atanatkovic.
"In plus, romanii sunt foarte bine priviti in Serbia, iar mediul social si politic este favorabil romanilor. Legislatia este de asemenea identica cu cea europeana", a adaugat Atanatkovic.
Ce ar aduce nou Serbia pentru Uniunea Europeana?
Mirko Atanatkovic a explicat ca relatiile comerciale dintre cele doua parti sunt foarte intense si in prezent, UE participand cu mai bine de 30% din valoarea exporturilor Serbiei. Valoarea exporturilor Serbiei catre UE pe 2008 se apropie de 1 miliard de dolari (780 mil. euro), a mai spus Atanatkovic.
Serbia este un mare exportator de produse agro-alimentare si componente de masini, explica Atanatkovic, adaugand ca statul intentioneaza sa devina si un mare producator de autoturisme in 2009, dupa cumpararea de catre Fiat anul trecut a constructorului sarb de automobile Zastava.
Dintre cei mai importanti investitori romani din Serbia se numara Ovidiu Tender, proprietarul grupului de firme Tender. Acesta are afaceri acolo in industria telecom, farma sau hoteliera de cateva zeci milioane de euro. "Dintre romanii care investesc in Serbia, cel mai renumit este Ovidiu Tender", a spus Atanatkovici.
Drumul spre aderare nu se anunta insa usor pentru Serbia, care cunoaste o multime de tensiuni sociale si politice. Cel mai critic moment a fost declararea independentei Kosovo (fosta provincie sarba cu populatie majoritar albaneza) pe 17 februarie 2008, care e recunoscuta de cele mai multe state ale UE. De altfel, liderii sarbi au fost la un pas de a intrerupe relatiile cu Uniunea Europeana. Romania face parte din putinele state care nu a recunoscut Kosovo.
Scena politica din Serbia este impartita intre proocidentali in frunte cu presedintele Boris Tadici, care militeaza pentru integrarea tarii in UE, si nationalisti. Dintre acestia, cel care
s-a facut remarcat este Tomislav Nikolic, fost rival al lui Tadici la prezidentiale anul trecut.
Ministrul sarb de externe Vuk Jeremic s-a intalnit ieri la Bruxelles cu "troika" europeana, adica cu reprezentanti ai fostei presedintii franceze a UE, ai actualei presedintii cehe si ai celei suedeze care o va succeda. Ministrul avea programata si o intalnire cu omologul sau olandez, Maxime Verhagen.
Olanda refuza implementarea unui acord intre Uniunea Europeana si Belgrad, semnat in aprilie 2008, atat timp cat fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, nu va fi arestat. Autoritatile sarbe au dat asigurari ca vor face tot posibilul in vederea retinerii generalului.
Motivul principal pentru refuzul Olandei sunt pierderile suferite de armata acesteia din timpul masacrului de la Srebrenita din 1995, pentru care Ratko Mladici a fost acuzat de genocid de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).
Un pas important pe drumul european al Serbiei a fost capturarea in vara anului trecut a fostului lider al sarbilor bosniaci in timpul razboiului din Bosnia (1992 - 1995), Radovan Karagici.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO