Politică externă

Agentul Mossad Tzipi Livni, aproape premier al Israelului

18.09.2008, 20:56 15

In varsta de 50 de ani, Livni, actual ministru de externe al tarii, a obtinut 43,1% in cadrul alegerilor pentru noul lider al Kadima, fata de 42 de procente ale adversarului sau, ministrul transporturilor Shaul Mofaz.

Ea il va inlocui astfel pe Ehud Olmert, actual prim-ministru, care si-a anuntat intentia de a demisiona in urma unui proces in care este acuzat de coruptie.

De cariera avocat, Livni a fost in tinerete agent al Mossad, agentia de servicii secrete a Israelului. Conform unor rapoarte citate de The Times, ea a participat la prinderea unor teroristi in Europa. Livni si-a inceput cariera politica in 1999, cand a fost aleasa parlamentar din partea partidului Likud. A fost o protejata a fostului premier israelian Ariel Sharon, care a numit-o in 2001 ministru al dezvoltarii regionale. Livni l-a urmat pe Sharon in 2005, atunci cand a parasit formatiunea si a fondat partidul Kadima pe fondul neintelegerilor legate de hotararea acestuia de a retrage trupele israeliene din Fasia Gaza. In acelasi an a devenit ministru de externe al tarii.

Din noiembrie 2007, Livni conduce discutiile de negociere cu Autoritatea Palestiniana.

Ce se asteapta de la Livin? Tzipi Livni s-a exprimat frecvent in favoarea unei ameliorari a conditiilor de viata ale palestinienilor in teritoriile ocupate din Cisiordania, a crearii unui stat palestinian, pledand pentru continuarea luptei antiteroriste si izolarea gruparii islamiste Hamas

Imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor pentru sefia Kadima, sefa diplomatiei israeliene a anuntat ca va incepe imediat discutiile pentru formarea unui nou Guvern.

Cu toate acestea, sansele unui viitor Guvern condus de Livni este pus la indoiala de analisti, avand in vedere ca ministrul de externe este criticat pentru ca nu are destula experienta politica, iar liderul partidului ultra-ortodox Shas, partener cheie in actuala coalitie guvernamentala, a impus deja conditii pentru a participa la o eventuala alianta, printre care incheierea oricaror negocieri privind viitorul Ierusalimului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO