Politică externă

Ambasadorul Cehiei, ucis intr-un atentat la Marriott in Islamabad

21.09.2008, 20:24 21

 

Ambasada Romaniei aflata in apropiere a fost atinsa de suflul exploziei, dar pierderile nu sunt mari (cateva geamuri sparte), potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu.
Cel putin 52 de persoane au fost ucise si peste 270 ranite in urma atentatului. Printre persoanele decedate se numara si un american, un german si un vietnamez.
O masina capcana a explodat sambata in fata hotelului Marriott din capitala pakistaneza, provocand un incendiu in interiorul cladirii. Peste 200 de persoane se aflau in restaurantul hotelului la producerea incendiului. In urma exploziei a fost creat un crater de aproximativ sase metri. Ministerul pakistanez de Interne a aproximat ca masina capcana era incarcata cu mai mult de 500 de kilograme de explozibil.
Atentatul nu a fost revendicat, dar analistii sunt de parere ca este opera Al-Qaeda sau a talibanilor din Pakistan, ca un avertisment la adresa autoritatilor de la Islamabad pe care teroristii incearca sa le forteze sa intrerupa cooperarea cu Statele Unite ale Americii. Al-Qaeda si talibanii au organizat mai multe atentate sangeroase pe teritoriul Pakistanului de cand fostul lider al tarii, Pervez Musharraf, s-a aliat cu SUA in lupta impotriva terorismului in urma atentatelor de la 11/9/2001.
"Atacul este un mesaj clar catre liderii pakistanezi sa inceteze orice cooperare cu americanii sau sa plateasca acest pret", a declarat Brian Glyn Williams, care preda istoria islamismului la Universitatea din Massachusettes.
Sute de persoane au murit in aceste atentate, unul dintre cele mai sangeroase episoade fiind cel din iulie anul trecut de la Moscheea Rosie, in interiorul careia s-au baricadat 100 de militanti islamisti care au luat ostatici peste 1.000 de oameni. Interventia in forta a armatei s-a soldat cu sute de morti.
Guvernul pakistanez a atribuit talibanilor atentatul sinucigas de sambata.
"Vor sa destabilizeze tara. Vor sa destabilizeze democratia. Vor sa distruga economia tarii", a declarat premierul Yousaf Raza Gilani, acuzandu-i pe islamisti de organizarea atentatului.
Hotelul Marriott, frecventat de diplomati si elita din Pakistan, se afla in apropiere de cladirea presedintiei, de resedinta premierului si de Parlament. Analistii sunt de parere ca distrugerea hotelului de cinci stele este o dovada ca islamistii pot patrunde in zona cea mai securizata a orasului.
Mobilul atentatului ar putea fi, scrie agentia de stiri Reuters, razbunarea, avand in vedere ca atacul a avut loc dupa mai multe raiduri ale armatei americane impotriva militantilor islamisti de la granita cu Afganistanul. Acestia au acuzat autoritatile pakistaneze ca au sustinut aceste raiduri in ciuda criticilor dure care au venit de la Islamabad.
Poate deveni Pakistanul un nou "punct fierbinte" al lumii? In urma cu cativa ani, tensiunile dintre India si Pakistan, ambele state avand arme nucleare, dadeau fiori intregii lumi, care se temea de izbucnirea unui conflict armat.
Intre timp, tensiunile s-au mai domolit, iar Pakistanul a devenit cel mai important aliat al SUA din zona in lupta impotriva terorismului. Pozitia sa geografica este una cheie: are ca vecini tari precum Afganistanul, unul dintre cele mai importante teatre de razboi in prezent, si Iranul, stat criticat de SUA pentru programul sau nuclear.
Presedintele Pakistanului, Asif Ali Zardari, a facut apel la lupta impotriva terorismului, un "cancer" pe care nu-l va tolera.
"Aceasta este o epidemie, un cancer in Pakistan, care nu se va extinde. Nu ne este frica de acesti lasi", a declarat Ali Zadari intr-un discurs televizat la scurt timp dupa atentat.
Ali Zadari, sotul fostului premier Benazir Bhutto, care a fost asasinat in decembrie 2007, a fost ales la inceputul lunii noul presedinte al tarii, in urma demisiei lui Pervez Musharraf.
Proaspatul lider pakistanez a promis de asemenea ca-i va "distruge pe teroristi si extremisti de fiecare data cand acestia isi vor arata capetele urate".
Comunitatea internationala si-a exprimat sprijinul pentru Pakistan, SUA, Marea Britanie si ONU condamnand atentatul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO