Politică externă

Americanii, somati sa paraseasca baza din Uzbekistan

03.08.2005, 19:10 40

Statele Unite examineaza situatia creata dupa ce Uzbekistanul a decis sa le retraga dreptul de a folosi baza militara de la Kharshi-Khanabad, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Lawrence DiRita.

Acesta baza, care are o locatie ideala chiar la granita de nord a Afganistanului, este folosita pentru aprovizionarea trupelor americane si a populatiei din provincia afgana Mazar e-Sharif, greu accesibila in timpul iernii, adauga purtatorul de cuvant al Pentagonului. Uzbekistanul a cerut la sfarsitul saptamanii trecute Statelor Unite sa evacueze in termen de 180 de zile aceasta baza militara, care dispune de o pista de aterizare ce poate fi folosita de avioanele de mare tonaj, dupa ce SUA s-au implicat in evacu-area a 440 de refugiati uzbeci aflati pe teritoriul Kirgistanului catre Romania.

Acestia s-au refugiat in Kirgistan in luna mai, dupa reprimarea violenta a manifestatiei de protest desfasurate la Andijan impotriva regimului dictatorial al lui Islam Karimov, prese-dintele Uzbekistanului. Cei 440 de uzbeci sunt gazduiti temporar in tabere pentru refugiati din judetul Timis si urmeaza sa plece catre Canada, Statele Unite si Olanda, tari ce s-au oferit sa le ofere azil.

Alti 15 refugiati se afla in continuare in Kirgistan, iar SUA, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamen-tului de Stat, Tom Casey, au cerut Biskekului sa refuze cererea de extradare a acestora in Uzbekistan, deoarece acolo "securitatea lor ar fi serios amenintata".

In Uzbekistan este inca in vigoare pedeapsa cu moartea. Gestul american a fost calificat drept "o ingerinta grosolana si inadmisibila" de catre oficialii uzbeci, care au ripostat prin cererea de evacuare a bazei militare de la Kharshi-Khanabad. Este cunoscut sprijinul pe care il ofera Washingtonul organizatiilor non-guvernamentale si publicatiilor care militeaza pentru democratizarea tarilor din Asia Centrala. Pentru a nu periclita operatiunile din Afganistan, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a cerut asigurari din partea Kirgistanului si Tadjikistanului ca Statele Unite vor avea in continuare acces la spatiul aerian si la bazele militare ale acestor tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO