Politică externă

Analistii rusi cred ca Medvedev va incerca sa-l stranga cu usa pe Obama

06.11.2008, 17:56 14

Discursul dur al presedintelui rus Dmitri Medvedev rostit in ziua aflarii numelui noului presedinte american arata ca liderul de la Kremlin doreste sa faca presiuni asupra lui Barack Obama pentru a renunta la planurile privind scutul antiracheta ce va fi gazduit de Cehia si Polonia, potrivit expertilor rusi.
Medvedev a lansat critici la adresa Washingtonului in primul sau discurs anual adresat natiunii rostit la cateva ore dupa anuntul viitorului presedinte american, acuzand SUA ca a provocat criza financiara internationala si conflictul din Georgia din luna august.
Rusia a respins dintotdeauna planurile americane de a instala un scut antiracheta in Polonia si Cehia, proiect pe care-l considera o amenintare directa la securitatea granitelor sale.
"Pentru prima data in 20 de ani, Moscova a proferat o adevarata amenintare militara la adresa Occidentului. Este o schimbare radicala care duce la extrem deteriorarea relatiilor ruso-americane", apreciaza Aleksandr Golt, analist militar independent. "Nu am nicio explicatie rationala cu privire la motivele pentru care a spus aceste lucruri la 24 de ore de la alegerile prezidentiale americane. Nici macar in perioada Uniunii Sovietice nu ne permiteam asemenea reactii", a adaugat el.
In opinia lui Fiodor Lukianov, redactor-sef al revistei Rusia in politica mondiala, anuntul lui Medvedev este menit sa "faca presiune asupra administratiei Obama pentru a renunta la scutul antiracheta".
"Democratii au fost intotdeauna sceptici fata de acest proiect al republicanilor. Acest sistem este foarte scump, iar economisirea banilor publici va fi una dintre marile prioritati ale noului presedinte", a amintit Lukianov.
"Razboiul din Georgia si criza financiara internationala sunt consecintele politicii arogante a Statelor Unite", a declarat miercuri presedintele rus.
Presedintele rus a amenintat cu desfasurarea de rachete rusesti in enclava Kaliningrad, in replica la scutul american antiracheta din Europa. "Pentru a neutraliza in caz de necesitate sistemul de aparare antiracheta, vom desfasura in regiunea Kaliningrad complexul de rachete Iskander", a precizat Medvedev in discurs.
El a adaugat ca trebuie create mecanisme pentru blocarea unor decizii gresite, egoiste si uneori periculoase ale anumitor membri ai comunitatii internationale.
"Aceste masuri de represalii sunt fortate. Le-am spus in mai multe randuri partenerilor nostri ca suntem pentru o cooperare pozitiva. Dar, din nefericire, nu vor sa ne asculte", a adaugat liderul rus.
Presedintele rus nu-l felicitase nici aseara pe Barack Obama pentru victoria din alegerile prezidentiale, precizand doar ca isi exprima speranta ca noua administratie va remedia relatia sa cu Moscova.
Mai mult, intreaga presa rusa a fost putin interesata de victoria lui Barack Obama, punand foarte mult accent pe discursul antiamerican al lui Dmitri Medvedev.
Cotidianul Kommersant a amintit de succesul lui Obama, dar a mentionat ca "experienta la nivel international a noului presedinte american nu este asa de mare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO