Politică externă

Ancheta din jurul lui Warren Buffett ia amploare

08.08.2005, 19:39 13

Compania de reasigurari Berkshire Hathaway Inc., detinuta de miliardarul american Warren Buffett, anchetata pentru rolul pe care l-a jucat in scandalul neregulilor contabile descoperite in cazul companiei American International Group (AIG), a anuntat ca propria sa situatie contabila este in prezent analizata de catre guvern, relateaza Bloomberg.

Unora dintre diviziile de reasigurare ale companiei, inclusiv General Re Corp., li s-a cerut sa ofere explicatii legate de un contract de reasigurare ce poate fi folosit in mod abuziv pentru a "cosmetiza" rezultatele financiare ale unei companii.

Ancheta a fost recent extinsa de catre autoritati de la nivelul catorva persoane la intreaga companie. Tema investigatiilor este daca directorii General Re au ajutat cu buna stiinta AIG sa falsifice inregistrarile contabile, folosind contractul de reasigurare cu General Re Corp. De asemenea, guvernul analizeaza daca General Re si celelalte filiale ale Berkshire au conspirat si cu alte companii in sensul depunerii unor declaratii financiare frauduloase.

In trimestrul doi din 2005, compania Berkshire a raportat o crestere cu peste 13% a profitului net fata de perioada similara a lui 2004, pana la nivelul de 1,45 miliarde de dolari (1,18 miliarde euro).

Warren Buffet este al doilea in topul celor mai bogati oameni din lume, dupa fondatorul gigantului Microsoft, Bill Gates, si conduce compania Berkshire inca din 1965. De-a lungul timpului, strategia de actiune a lui Buffet a constat in achizitia continua de active considerate subevaluate, Berkshire ajungand astfel sa detina o multime de companii de dimensiuni medii.

In ultima perioada, compania lui Buffet a acumulat 4,17 miliarde de dolari (33,9 miliarde euro) in lichiditati, in absenta oportunitatilor de achizitii.

Analistul financiar Keith Trauner, de la Fairholme Capital Management: "In conditiile cresterii continue ratelor dobanzilor, aceste fonduri vor spori si mai mult. Adevarata provocare pentru Buffet este sa gaseasca moduri inteligente de a cheltui acesti bani".

Referitor la ancheta efectuata in prezent asupra companiei Berkshire, Trauner este fara echivoc: "Nu pot sa concep faptul ca Buffet ar fi permis vreodata fraude in contabilitate. Sunt sigur ca ancheta il afecteaza, dar nu cred ca rezultatele acesteia vor fi negative pentru situatia financiara a companiei Berkshire".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO