Politică externă

Arafat da inapoi ca sa salveze Autoritatea Palestiniana

20.07.2004, 00:00 12

Yasser Arafat l-a retras din cabinet pe varul sau pe care il desemnase ca sef al securitatii - un pas inapoi pentru a salva criza in care s-a adancit Autoritatea Palestiniana.
Aceasta decizie a lui Arafat a fost luata la presiune strazii - in Fasia Gaza au avut loc proteste virulente la adresa liderului palestinian la aflarea vestii numirii unui var al lui Arafat ca sef al serviciilor secrete.
Protestatarii nu au fost multumiti cu miscarea lui Arafat, petrecuta la finele saptamanii trecute, cand a inlocuit mai multi inalti reprezentanti in domeniul securitatii. Miscarea lui Arafat este perceputa ca fiind un raspuns slab la solicitarile de a reforma structurile Autoritatii Palestiniene, considerata prea conservatoare si, mai ales, prea corupta.
Criza deja parea ca nu mai poate fi controlata de catre Arafat in momentul in care premierul, Ahmed, Qurei,, si-a oferit demisia. Arafat nu a acceptat-o.
Primul ministru, Ahmed Qurei, nu a dat insa inapoi. El a anuntat, ieri, ca ramane valabila oferta sa de a demisiona si a adaugat ca asteapta inca un raspuns ferm in partea lui Arafat. Aseara, urma sa aiba loc o intalnire de criza a catorva membri ai cabinetului cu Yasser Arafat. Urma ca iecare membru al cabinetului care participa la intalnire sa-si explice ingrijorarile si nmultumirile.
Se pare ca liderul palestinian a mai facut un gest care da un nume situatiei de-acum din sanul Autoritatii Palestiniene - despre criza poate fi vorba de vreme ce Arafat l-a sunat pe cel care il demisese din fruntea serviciilor secrete pentru aai oferi slujba inapoi. Este vorba despre Abdel Razek al-Majeida, unul dintre cei mai controversati dintre membrii ierahiei din cadrul Autoritatii, dar care a fost demis de Arafat pentru a-l numi pe varul sau.
Se pare ca varul, Moussa Arafat, va deveni ce fusese si pana la inceputul week-end-ului - adica seful serviciului de informatii militare din Gaza.
De fapt, aici pare sa fie vorba despre o incrancenata lupta pentru putere. Premierul a spus ca demisioneaza in semn de protest fata de numirea varului lui Arafat in fruntea serviciilor de securitate, dar si pentru o strategie condamnabila - palestinienii au luat ostatici patru francezi si pe seful securitatii generale.
Potrivit comentariilor din presa  straina, ar fi vorba, de fapt, de intentia lui Qurei de a-l santaja pe Arafat cu demisia pentru a obtine in final conducerea tuturor serviciilor de securitate din toate zonele locuite de palestinieni. Se pare ca Arafat exact o astfel de situatie a ocolit tot timpul - sa fie concentrata puterea strategica in mainile unui singur om.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO