Politică externă

Au revoir secretului bancar! Franta obtine numele a 3.000 de "evadati fiscal" in Elvetia

31.08.2009, 00:00 33

Autoritatile din Franta au obtinut numele si datele bancare a circa 3.000 de cetateni francezi suspectati de evaziune fiscala cu conturi in Elvetia, ministrul francez al bugetului descriind evenimentul ca pe "o prima batalie castigata impotriva secretului bancar".

Predarea datelor, pana in prezent confidentiale, despre cei 3.000 de clienti ai bancilor elvetiene survine semnarii unui acord intre guvernele din Franta si Elvetia privind declasificarea informatiilor din sectorul bancar in cazurile de suspiciune de frauda.

"Este prima data cand reusim sa obtinem astfel de informatii, atat de precise, cu nume, numar de cont si suma depozitata", a declarat ministrul francez al bugetului, Eric Woerth, intr-un interviu in Le Journal de Dimanche.

Cei 3.000 de cetateni francezi detin aproximativ 3 miliarde de euro in bancile elvetiene, iar Guvernul are suspiciunea ca o parte din acesti bani reprezinta frauda fiscala.

Francezii cu conturi elvetiene au, asadar, la dispozitie patru luni, pana la finele anului, sa-si regularizeze situatia (sa-si declare toti banii la fisc pentru a putea fi impozitati in pace), altfel vor fi sanctionati.

 

Paradisul elvetian devine amintire pentru bogatii lumii

Elvetia, cel mai mare centru bancar offshore din lume, a convenit in luna martie, la presiunile tarilor din G20, sa relaxeze legislatia secretului bancar si sa declasifice unele date ale clientilor catre autoritatile din alte state, in cazuri de suspiciune de frauda, dar numai dupa semnarea de acorduri bilaterale pe aceasta tema cu fiecare jurisdictie interesata.

Conform acordului semnat la finele saptamanii trecute intre Franta si Elvetia, guvernul elvetian s-a angajat sa impartaseasca informatii bancare cu autoritatile franceze la cerere incepand din ianuarie 2010. Intelegerea este un amendament la acordul existent de anchetare a evaziunii fiscale, incheiat in 1996.

Acordul se incadreaza in eforturile Elvetiei de a iesi de pe "lista gri" a paradisurilor fiscale, intocmita de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

 

Americanii si italienii, urmatorii pe lista

Guvernul Elvetiei a convenit, saptamana trecuta, cu autoritatile din Statele Unite, sa transmita acestora datele a circa 4.450 de americani suspectati de evaziune fiscala, cu conturi la banca UBS.

Peste 170.000 de cetateni italieni, intre care si familia Agnelli, care detine Fiat, sunt suspectati ca si-au ascuns veniturile in Elvetia. Valoarea conturilor offshore a italienilor, pentru care neplata taxelor este al doilea sport national, dupa fotbal, este de 600 de miliarde de euro, potrivit estimarilor unui bancher milanez, citat de FT. O parte din acesti bani s-au intors deja in tara, pe fondul crizei, spun analistii. Autoritatile estimeaza ca fondurile care ar urma sa fie repatriate, au avut profit de 2% in ultimii ani. Profitul va fi impozitat cu 50% daca fondurile nu vor fi aduse in tara, ameninta fiscul italian,

O initiativa similara este si in Marea Britanie, care a incheiat recent un acord cu Liechtenstein, astfel incat sa recupereze taxele neplatite pentru aproape 3 miliarde de lire sterline de la britanicii care au conturi secrete in aceasta tara. 

 

Topul evazionistilor fiscali

Marea Britanie: 3 mld. euro (in Liechtenstein)

Franta: 3 mld. euro (in Elvetia)

Italia: 600 mld. euro (in Elvetia)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO