Politică externă

Avionul-puscarie al CIA, Boeingul 737/N313P ar fi ajuns si in Romania

04.11.2005, 21:21 24

Comisia Europeana a anuntat ieri deschiderea unei anchete referitoare la informatiile privind existenta unor centre de detentie secrete ale CIA, in Europa de Est - acestea s-ar afla in cel putin doua tari, Romania si Polonia -, in care presupusi teroristi Al-Qaida ar fi torturati pentru a li se smulge marturii.

Autoritatile de la Bucuresti, ca si cele de la Varsovia afirma ca nu au nici o informatie privind aceste centre, dar, potrivit The Washington Post, publicatia in care a aparut articolul care a pus lumea pe jar, doar cativa oficiali americani si din tarile "gazda" au stiinta despre aceste "locuri negre" (black-sites).

Publicatia americana nu a numit o tara anume din Est (informatia despre Romania si Polonia vine din alte surse) si cum suspiciunea a planat asupra tuturor, au existat reactii prompte de negare in Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia si Bulgaria.

O declaratie de ieri a ministrului ceh de interne Frantisek Bublan a intarit insa suspiciunea. Oficialul a spus ca Statele Unite au cerut, in urma cu o luna, Guvernului de la Praga sa accepte gazduirea de "prizonieri-fantoma" pe teritoriul Cehiei, dar Praga a refuzat.

"Guvernele celor 25 de state membre vor fi intrebate despre aceste acuzatii. Trebuie sa descoperim ce s-a intamplat exact. Am tot auzit vorbindu-se de astfel de lucruri, acum trebuie sa verificam daca se confirma", a declarat ieri un purtator de cuvant al Comisiei Friso Roscam Abbing.

Informatiile din The Washington Post au fost intarite si imbogatite de directorul Human Rights Watch, Tom Malinowski. The Times l-a citat ieri cu o declaratie potrivit careia cel putin in Polonia si Romania au existat astfel de centre, iar una dintre posibilele locatii importante din Europa de Est, folosite de CIA, a fost baza aeriana militara Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta.

Serviciul Roman de Informatii a afirmat ieri ca nu detine informatii care sa ateste existenta unor "inchisori secrete ale CIA" in Romania.

De asemenea, Presedintia a spus ca, in urma discutiilor pe care presedintele Traian Basescu le-a avut cu responsabilii institutiilor statului, "nu sunt informatii" privind existanta acestor centre. Conducerea armatei a avut aceeasi pozitie.

La presiunea autoritatilor americane care au invocat securitatea SUA, The Washington Post nu a dezvaluit numele tarilor implicate (vorbeste despre opt tari, intre care Thailanda si Afganistan si "unele tari din Est") si nici nu spune clar daca este vorba despre unul sau mai multe centre de detentie pe continentul european.

Washington Post sustine ca, in interogatoriile efectuate de CIA in strainatate, sunt utilizate "Enhanced Interrogation Techniques", tehnici, interzise conform regulamentelor militare americane, dar si de reglementarile ONU. Acestea includ metode brutale de ancheta, ca de pilda "tehnica inecului", lucru care explica reactia reprezentantilor asociatiilor pentru apararea drepturilor omului.

Parlamentarul britanic liberal si membru al Comisiei pentru libertati civile din Parlamentul Eu-ropean, baroneasa Sarah Ludford, declarase, inaintea anuntului Comisiei de deschidere a unei anchete, ca va cere comisarului european pentru justitie Franco Frattini "sa verifice urgent informatia care sugereaza ca state membre UE ar fi implicate in cele mai barbare practici ale unui ''razboi impotriva terorismului'' lipsit de orientare".

Ea a adaugat ca, daca presupusa implicare a unor tari din UE ar fi demonstrata, "acest lucru ar avea consecinte devastatoare pentru credibilitatea organizatiei in ceea ce priveste impunerea respectarii drepturilor omului si a statului de drept".

Europarlamentarul olandez ecologist Kathalijne Buitenweg, membra a aceleiasi comisii, a spus ca, "daca drepturile omului sunt incalcate de o tara din UE sau de un stat candidat la aderare, atunci este vorba despre o problema a organizatiei", a subliniat ea.

In ciuda valului de dezmintiri, Human Rights Watch afirma ca anchetatorii sai au reusit sa urmareasca rutele avioanelor CIA care au transferat detinuti din Afganistan catre aeroporturi din Europa de Est, unde accesul publicului si al presei este interzis.

Tom Malinowski, directorul HRW, a declarat pentru The Times ca organizatia este "sigura in proportie de 90%" ca CIA a folosit aeroportul Szymany din Polonia, "un aeroport obscur, situat intr-o zona rurala, situat foarte aproape de o baza a serviciilor poloneze de informatii". Malinowski a adaugat ca a doua locatie importanta din Europa de Est este baza militara aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania.

El a adaugat ca exista dovezi solide - inclusiv inregistrari de zbor ale avionului CIA care a transportat detinutii din Afganistan - ca Polonia si Romania se numara printre tarile care permit agentiei americane sa opereze centre de detentie secrete pe teritoriul lor. "Suntem destul de siguri ca asemenea centre exista cel putin in Polonia si in Romania", a spus Malinowski.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza afirma ieri, citand surse din serviciile secrete, ca un avion-inchisoare al CIA a aterizat la baza aeriana de la Szymany, din nord-estul tarii, in august 2003.

Surse citate identifica avionul CIA ca fiind o aeronava Boeing 737/N313P si confirma ca destinatiile prizonierilor adusi din Afganistan erau Romania si Polonia.

Despre aceeasi aeronava, Boeing 737/N313P, vorbea, in editia din februarie revista Newsweek. Publicatia dezvaluia cazul lui Khaled el-Masri, un german de origine libaneza, suspectat de terorism, care ar fi fost plimbat din Afganistan pana in Macedonia de CIA, inainte de a fi eliberat.

Newsweek spunea ca este in posesia listei zborurilor aeronavei si ca aceasta a mai zburat in ianuarie pe rutele Afganistan-Timisoara (10 ianuarie 2005), Timisoara-Bucuresti (26 ianuarie) si Bucuresti-Palma de Malorca (28 ianuarie).

CIA a refuzat sa faca orice comentariu cu privire la aceste dezvaluiri, dar cazul a provocat o furtuna si la Washington. Opozitia democrata din Statele Unite a formulat critici aspre la adresa administratiei si a cerut investigatii suplimentare.

Senatorul democrat Barbara Boxer a declarat ca intentioneaza sa discute cu membrii Comisiei pentru informatii, condusa de republicani, pentru a afla daca acestia erau la curent cu informatiile publicate de cotidian.

"Nu asta inseamna America. Pare a fi mai mult Chile, sub conducerea fostului dictator Augusto Pinochet, sau Argentina condusa de junta", a declarat congresmanul democrat Jim McGovern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO