Politică externă

Basescu spune ca Franta este acum cel mai important partener al Romaniei in UE

02.09.2009, 17:38 33

O simpla cautare a fotografiilor cu presedintele Traian Basescu la summit-urile europene sau la reuniunile NATO este relevanta pentru a sugera dimensiunea relatiilor pe care le are cu presedintele Nicolas Sarkozy: in aproape fiecare imagine cei doi apar in ipostaze extrem de prietenoase, razand in hohote si batandu-se pe umeri, ca doi tovarasi vechi.

Din aceasta perspectiva, nu este de mirare ca presedintele Traian Basescu a declarat ieri la reuniunea diplomatiei ca Franta este cel mai de incredere partener al Romaniei in UE.

Observatorii relatiilor diplomatice dintre Romania in Franta in ultimii ani ar putea insa sa ridice o spranceana neincrezatoare privind la aceste fotografii si urmarind discursul de ieri.

Si asta pentru ca in urma cu aproape 5 ani, in primul sau discurs pe care l-a tinut dupa ce a castigat alegerile prezidentiale, Basescu a vorbit la superlativ despre axa Bucuresti-Londra-Washington, ignorand cu desavarsire sa pomeneasca Franta, partenerul traditional al Romaniei, care a fost pana la urma cel mai solid partener al Romaniei in procesul de integrare europeana.

 

Ce s-a schimbat?

In campania electorala prezidentiala din 2004, discursul lui Traian Basescu la adresa contracandidatului sau social-democrat Adrian Nastase a fost extrem de violent: l-a acuzat pe fostul premier ca a mers sa "linga inghetata" cu premierul italian Silvio Berlusconi, apoi, cand premierul francez Jean Pierre Raffarin a venit in Romania pentru a discuta mai multe contracte in favoarea investitorilor francezi a declarat nonsalant: "Raffarin a venit sa-si ia tainul".

Discursul sau pro-american de dupa preluarea mandatului (de altfel Basescu a fost primit intai la Casa Alba de George W. Bush si abia apoi la Elysee de presedintele de la acea vreme Jacques Chirac, unde seful statului roman a fost lasat sa tina singur o conferinta de presa in curtea palatului) a fost taxat de ministrul francez de externe Michel Barnier, care a declarat ca "Basescu nu are vocatie europeana".

Barnier este acum ministru al agriculturii in guvernul Fillon, iar numele sau a fost vehiculat initial pentru postul de comisar pentru agricultura, inainte ca Romania sa pretinda acest post, pentru care este sustinuta de Sarkozy si implicit de Franta.

Chirac a prezidat alaturi de Basescu sommet-ul francofoniei de la Bucuresti, in 2006, insa relatiile dintre cei doi nu au dat semne ca se vor destinde.

E drept ca o relaxare a venit abia dupa alegerea in functia de presedinte al Frantei a lui Nicolas Sarkozy, care in timpul campaniei prezidentiale din 2007 a fost catalogat drept proamerican si care a ales sa-si petreaca prima vacanta in calitate de sef al statului francez in SUA, in apropierea resedintei lui George W. Bush.

Atat Sarkozy, cat si Basescu au personalitati asemanatoare si impartasesc aceeasi maniera de a incerca sa rezolve lucrurile: apar in mijlocul conflictelor, cu o suita de cameramani pe urme, scapa injuraturi printre dinti, au prieteni controversati, au promovat femei "glamour" in guvern.

In februarie anul trecut, Sarkozy a venit la Bucuresti unde a semnat un parteneriat strategic cu Romania. Consecintele acestui parteneriat au ramas pe hold. In vara acestui an, Basescu a mers la Paris cu toti ministrii economici si a anuntat ca Franta va construi o centrala nucleara in Romania. Locatia va fi cunoscuta in aceasta toamna, a explicat recent pentru ZF ministrul economiei Adriean Videanu.

Pe de alta parte, ministrul transporturilor Radu Berceanu a refuzat in timpul vizitei la Paris propunerea omologilor francezi care ar fi vrut sa construiasca TGV in Romania.

Franta este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei, dupa Germania si Italia.

Acum, Basescu anunta ca Franta este cel mai de incredere partener al Romaniei in UE si ca Parisul sustine Romania pentru propunerea de comisar european. Ce s-a schimbat? Nu mare lucru, arata fostul consilier al lui Traian Basescu si fostul secretar de stat pentru francofonie, Cristian Preda.

"Jacques Chirac si Nicolas Sarkozy au avut foarte multe ocazii sa-l intalneasca pe presedintele Traian Basescu in acesti ultimi ani atat din perspectiva aderarii la UE, cat si din perspectiva francofoniei. Franta a facut gesturi pentru Romania. Nu se poate spune ca are o relatie mai buna cu Sarkozy. Si Chirac avea o relatie buna cu presedintele Basescu", afirma Preda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO