Politică externă

Bin Laden, "aproape prins" in Afganistan

16.03.2004, 00:00 17



Ussama Bin Laden, liderul temutei retele teroriste Al-Qaida se afla in afganistan si este "aproape capurat", a declarat ieri seful statului major al al armatelor franceze, generalul Henri Bentegeat. Declaratiile generalului vin pe fondul unei ingrijorari din ce in ce mai profunde ca Al-Qaida a fost implicata in atentatele din Spania.



De altfel, reteau a revendicat atentalele, iar pistele serviciilor de informatii par sa confirme aceasta concluzie. Serviciile de informatii spun ca cel putin un suspect de origine marocana anchetat in Spania are legaruri cu Al-Qaida.



Genaralul francez a declarat ieri ca Ussama Bin Laden, care "nu este strain" de atentatele din Spania, se afla in Afganistan insotit de mai multi militanti sauditi, la granita in Pakistan. Potrivit lui Henri Bentegeat in jur de 200 de soldati francezi coopereaza cu trupele americane in sud estul Afganistanului impotriva talibanilor si a lui Bin Laden. "Acesti oameni nu sunt foarte departe.", a spus generalul adaugand ca locul in care se ascund, este foarte greu si si favorizeaza.



Declaratiile oficialului francez vin intr-un timp in care trupele americane si-au reluat ofensiva in Afganistan, operatiune purtad numele de "Furtuna in munti." Trupele aliate patruleaza zi si noapte la frontierea cu Pakistanul in zona pastuna a tarii. Pastunii sunt aliati ai talibanilor iar fortele americane cerceteaza fiecare casa pentru a-i gasi pe teroristi. Americanii sunt insa mai prudenti cand vorbesc de capturarea lui Ussama Bin Laden "Nu stiu daca este viu s-au mort. Nici nu stiu daca va fi capturat anul acesta.", a declarat Donald Rumsfeld, seful Pentagonului. Condoleezza Rice, consilierul presedintelui american pe probleme de securitate a cerut presei "sa inceteze" cu speculatiile, privind apropiata capturare a liderului Al-Qaida. "Furtuna in munti" a inceput intr-o vreme in care opozantii regimului presedintelui Hamid Karzai si-au inmultit operatiunile de destabilizare. Aceste atacuri inretin un climat permanent de insecuritate care pune piedici oricarui proces de reconstructie a tarii. Succesul noii operatiuni depinde insa de cooperarea cu armata pakistaneza care este desfasurata de-a lungul frontierei cu Afganistanul. Secratarul de stat american Colin Powell este asteptat maine la Islamabad pentru a purta discutii cu presedintele Pervez Musharaf pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO