Politică externă

Britanicii nu sunt de acord cu aderarea Romåniei la Uniunea Europeana in 2007

23.06.2005, 19:46 12

Doar 27% dintre britanici sunt de acord cu aderarea Romåniei la UE, in 2007, potrivit unui sondaj realizat de Institutul YouGov si publicat ieri.

Scepticismul britanicilor pare a fi, in parte, o consecinta a neincrederii lor in Europa, dat fiind ca 25% dintre supusii reginei doresc ca Marea Britanie sa se retraga din UE.

Marea Britanie preia, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii Europene. Premierului Tony Blair trebuie, si este asteptat, sa gaseasca raspunsuri la problemele dificile cu care se confrunta UE - dupa respingerea, in Franta si Olanda, a referendmului asupra Constitutiei Europei si dupa esecul inregistrat in adoptarea bugetului comunitar, pe termen lung.

Blair trebuie sa exprime si un punct de vedere asupra continuarii extinderii, - in principal cu Romånia si Bulgaria - pusa sub semnul indoielii, in urma esecurilor amintite. Raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra progreselor Romåniei va fi publicat in timpul presedintiei britanice, care, din aceasta pozitie, are un cuvånt greu de spus, in cadrul Consiliului European - cel care decide, finalmente, daca aderarea va fi la termen sau amånata.

Ministrul romån de externe Mihai-Razvan Ungureanu a mers la Londra pentru a se interesa de pozitia britanica fata de Romånia. El a declarat ieri pentru ZF, ca guvernul britanic sustine intru totul aderarea Romåniei, iar vestile cu care s-a intors de la Londra sunt foarte bune.

Ieri, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a reamintit ca raportul de monitorizare al Comisiei, care va fi publicat in octombrie, nu este ultimul de acest fel. Un nou raport va aparea in primavara anului viitor. Si acest document poate activa clauza de salvgardare, daca lucrurile nu merg bine.

Comisarul a repetat, in fata unei comisii a Parlamentului European, ca nu va ezita sa amåne cu un an aderarea la UE a Romåniei si a Bulgariei, in cazul in care cele doua tari nu indeplinesc conditiile cerute.

Pentru continuarea precauta a extinderii, Rehn a propus un a??plan Ca??, care prevede a??consolidare, conditionalitate si comunicarea??. Consolidarea inseamna respectarea promisiunilor deja luate, acest lucru insemånd ca a??Bulgaria si Romånia vor adera in 2007 daca indeplinesc conditiilea??, a spus el.

Potrivit BBC, la intrebarea raportorului Parlamentului European pentru Bulgaria, britanicul Geoffrey van Orden, Rehn a confirmat ca in Tratatul de aderare exista posibilitatea amånarii separate a aderarii celor doua tari, deci a decuplarii Romåniei de Bulgaria, potrivit meritelor fiecareia.

Nu acelasi lucru s-ar intåmpla daca unul dintre cei 25 de membri ai UE ar respinge sau ar amåna ratificarea Tratatului de aderare, caz in care ambele tari ar fi respinse, intrucåt Tratatul este unul comun. Rehn a deplåns existenta unui astfel de scenariu - luat in calcul de opozitia germana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO