Politică externă

Brown catre Obama: Economia nu poate fi salvata cu legi protectioniste

11.11.2008, 18:12 10

Premierul britanic Gordon Brown i-a cerut la inceputul saptamanii in cadrul unui discurs presedintelui american ales Barack Obama sa nu incurajeze legile protectioniste in incercarea de rezolvare a actualei crize financiare.

Brown a cerut de asemenea o colaborare stransa intre SUA si Europa pentru a crea, pe fondul crizei eco-nomice, o noua ordine mondiala.
"Mesajul meu este ca nu trebuie sa fim internationalisti, interventionisti, neutri, progresisti, reactivi, nu trebuie sa ne speriem de ce se intampla. Trebuie sa traim clipa si sa construim o noua societate globala", a declarat primul-ministru britanic.
Barack Obama a sustinut inca din campania electorala renuntarea la scu-tirea de taxe pentru firmele care isi des-chid filiale in alte tari si care exporta astfel joburi si a avut un aer pro-tectionist de-a lungul cursei pentru Casa Alba. Proaspatul presedinte ame-rican critica astfel procesul de delocalizare si fuga firmelor din SUA in tari unde mana de lucru este mai ieftina, in conditiile in care americanii au nevoie de noi locuri de munca.
Acesta pare a fi primul punct de neintelegeri dintre laburistul Gordon Brown si democratul Barack Obama, despre care analistii spun ca se vor intelege bine, avand in vedere ca ambii conduc guverne socotite de stanga.
Daca liderii ar face o cursa pentru a vedea cine ajunge primul la Barack Obama, atunci Brown ar avea un avantaj, comenteaza Financial Times. Asta in primul rand gratie faptului ca Brown este una din principalele figuri politice care au condus actiunea de "recapitalizare a bancilor" in timpul crizei financiare, adauga publicatia citata.
"Pentru ca actuala criza financiara ii preocupa pe americani atat de mult, cred ca Brown si cu Obama vor lucra impreuna indeaproape la acest capitol", este de parere David Manning, fost ambasador britanic in SUA.
Britanicii l-au criticat pe fostul premier Tony Blair pentru relatia sa apropiata cu presedintele american George W. Bush, dar Brown vede in Obama un actor central in rezolvarea actualei crize.
Analistii au adaugat insa ca relatia buna care se anunta dintre cei doi ar putea fi pusa in pericol daca, odata cu preluarea mandatului in ianuarie, Obama va cere Marii Britanii mai multe trupe in Afganistan.
Obama a sustinut inca din campania electorala cresterea numarului de trupe din Afganistan pentru o mai buna lupta impotriva terorismului.
Cu toate acestea, Brown a declarat ieri ca Marea Britanie este "pregatita" sa studieze posibilitatea de a trimite trupe suplimentare in Afganistan, la cererea Statelor Unite, dar cu conditia "impartasirii sarcinii" cu alte tari.
Premierul britanic a salutat in cadrul discursului sau alegerea primului presedinte american de culoare ca pe o sursa de "speranta si inspiratie". "De cateva zile, de cealalta parte a Atlanticului, cel mai apropiat aliat al nostru a dat un nou sens crezului sau potrivit caruia suntem cu totii egali din nastere. El a dat un nou sens notiunii conform careia visul american este valabil pentru toti cetatenii americani", a declarat premierul.
"Si in timp ce zorii sperantei apar in Statele Unite, sper ca aceasta speranta sa se poata concretiza intr-un pact cu restul lumii pentru a lua initiativa si a face din secolul 21 primul secol al unei societati cu adevarat globalizate", a mentionat el.
Liderul din Downing Street nr. 10 a subliniat care sunt in prezent cele cinci provocari cu care se confrunta lumea: redarea increderii in democratie, inta-rirea economiei globale, diminuarea incalzirii globale, rezolvarea conflictelor armate si diminuarea saraciei.
Premierul britanic va participa la sfarsitul saptamanii la Summit-ul G20 (grupul celor mai dezvoltate 20 de state) de la Washington, care va incerca sa gaseasca noi solutii la criza financiara.
Brown a cerut anterior ca la Washington sa se stabileasca un nou sistem Bretton Woods pentru sistemul financiar international si reformarea Fondului Monetar International (FMI), care sa joace rolul unui sistem de prevenire a problemelor financiare.
Acordurile de la Bretton Woods, semnate in 1944, au stabilit cadrul in care functioneaza actualul sistem financiar, anume relatiile financiare dintre diferite tari sau rolurile FMI si al Bancii Mondiale.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO