Politică externă

Bulgaria, sanctionata de Bruxelles cu 500 mil. euro pentru coruptie

17.07.2008, 18:07 16

Comisia Europeana va penaliza Bulgaria cu circa 500 de milioane de euro din fondurile UE saptamana viitoare, avertizand totodata Sofia ca ar putea pierde si pe viitor fonduri nerambursabile, daca nu va diminua coruptia, potrivit unor surse din Uniune, citate ieri de agentia Reuters.
Comisia Europeana va adopta la 23 iulie un raport referitor la problemele de justitie, infractionalitate si coruptie in Bulgaria si Romania si la gestionarea fondurilor UE.
Surse apropiate Comisiei spun ca Romania nu va fi sanctionata financiar acum, dar, daca lucrurile nu se indreapta spre bine, este posibil ca aceasta sactiune sa apara in viitor.
La incheierea Tratatelor de aderare Romania si Bulgaria - care au aderat impreuna la 1 ianuarie 2007 - au acceptat o clauza care permite UE sa diminueze fondurile pentru cele doua tari cu 25%, daca acestea nu sunt cheltuite corespunzator (aici UE are suspiciuni in cazul Bulgariei).
Potrivit Reuters, rapoartele sunt tinute secrete chiar si fata de guvernele din Sofia si Bucuresti, dar o sursa europeana familiara cu continutul acestora a declarat ca nivelul coruptiei si al esecurilor sistemelor juridice vor fi sanctionate in ambele state, dar numai Bulgaria risca sa piarda bani in viitorul apropiat.
Clauza privind penalizarea celor doua state a fost adoptata de Comisie dupa ce unele state europene - intre care Germania si Olanda - au spus ca au temeri ca cele doua tari sunt pregatite sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.
Penalitatile financiare sunt o masura sigura de constrangere pe care Comisia o poate adopta, daca observa ca Romania sau Bulgaria nu respecta sau nu se straduiesc sa respecte legislatia europeana.
Raportul care va fi publicat la 23 iulie va critica justitia din Romania si va nota ca Parlamentul a intarziat anchetele procurorilor in cazul unor parlamentari care au fost sau sunt si ministri. Potrivit unor surse apropiate Comisiei, monitorizarea Romaniei pe dosarul Justitie va continua inca un an cel putin.
Documentul nu cere insa aplicarea clauzei de salvgardare pe Justitie, nici pentru Romania nici pentru Bulgaria, chiar daca aceasta din urma va fi penalizata financiar. Aplicarea clauzei ar insemna ca deciziile instantelor din cele doua tari nu vor mai fi recunoscute in celelalte state membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO