Politică externă

Bush cere dublarea rezervelor de petrol ale SUA

25.01.2007, 20:13 10

Pretul petrolului a coborat ieri sub 55 de dolari pe baril (la 54,6 dolari) dupa ce presedintele George W. Bush a propus - in cadrul discursului anual despre starea natiunii - reducerea consumului de benzina al SUA cu 20% in urmatorii 10 ani si a anuntat un plan de dublare a rezervelor de petrol federale, pana in 2027, pentru a asigura securitatea energetica a tarii.
"De prea mult timp, natiunea noastra a depins de petrol strain si aceasta dependenta ne face mai vulnerabili la regimuri ostile si la teroristi si face mult rau economiei noastre. Pentru a proteja America impotriva unei intreruperi grave a furnizarii de petrol, cer Congresului sa dubleze capacitatea rezervei strategice de petrol", a declarat Bush. El a cerut dublarea rezervelor strategice ale tarii, la 1,5 miliarde de barili de petrol, pana in 2027.
Cotatia petrolului urcase marti cu 2,46 dolari, la 55,04 dolari pe baril, inregistrand cel mai rapid avans de dupa data de 20 noiembrie 2006, dupa ce secretarul american al energiei, Sam Bodman, a anuntat ca rezervele strategice ale SUA vor fi majorate in aceasta primavara cu 11 milioane de barili, prin achizitia a circa 100.000 de barili pe zi.
In discursurile sale anterioare despre starea natiunii, Bush obisnuia sa profite pentru a-si impresiona adversarii democrati si pentru a critica dusmanii Statelor Unite, utilizand o expresie devenita celebra, "axa raului".
Nu a mai fost cazul cu cel de-al saselea discurs al sau despre starea natiunii, lucru observat de analisti. Bush se confrunta in prezent cu o situatie politica nefavorabila dupa ce a pierdut pentru prima data in sase ani controlul Congresului, dar si sprijinul opiniei publice americane din cauza conflictului sangeros si tot mai nepopular din Irak.
El nu a ocolit subiectul Irak - a cerut o a doua sansa -, insa discursul sau s-a concentrat cu precadere spre teme interne - energie, sanatate, ecologie.
Potrivit expertilor, Bush a avut la indemana putine optiuni, deoarece destinul sau este strans legat de situatia din Irak, fapt ce ii lasa putina marja de manevra. Presedintele, al carui mandat se va incheia peste doi ani - in timp ce candidatii la prezidentiale au demarat deja ofensiva politica -, a aparut ca o umbra a celui care conducea tara fara sa intampine o opozitie majora.
In spatele sau, pe podium, democrata Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a zambit atunci cand Bush a declarat pentru prima data intr-un discurs despre starea natiunii "doamna presedinte".
In timp ce presedintele american stie ca va fi nevoit sa coopereze cu democratii pentru adoptarea legilor in Congres, aceste declaratii ale sale au fost fara indoiala unul dintre momentele cele mai importante ale discursului sau.
"In situatia de fata, el este foarte confuz. Cred ca ar face bine sa inceapa prin a face plecaciuni in fata lui Nancy Pelosi", a declarat Darryl Clark, expert in discursuri prezidentiale la Universitatea din Indianapolis.
"Nu exista nici un fel de indoiala ca (Bush) a pierdut din influenta sa, si chiar devreme, cu doi inainte de finalul mandatului sau", a adaugat acesta. Subliniind impasul in care se afla liderul american, televiziunile au prezentat in mod repetat cadre cu democratii si republicanii care pregatesc deja succesorul lui Bush la Casa Alba.
Reflectand asupra impasului politic al razboiului din Irak, presedintele american s-a rezumat doar la a cere sprijin in favoarea noii strategii menite sa puna capat violentelor interconfesionale de la tribuna de unde in urma cu ani de zile cerea dezarmarea lui Saddam Hussein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO