Politică externă

Bush, din nou in centrul criticilor

30.06.2005, 20:26 14

Presedintele american George W. Bush nu a reusit marti sa le vorbeasca cetatenilor in mod deschis despre Irak si n-ar fi trebuit sa stabileasca din nou o legatura intre actiunea Statelor Unite si atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat, ieri presa din Statele Unite.Bush a tinut marti un discurs, in fata celor 700 de soldati de la Fort Bragg (Carolina de Nord), cu ocazia implinirii unui an de la predarea puterii in Irak, unei administratii irakiene, caz in care a amestecat decizia de declansare a razboiului cu terorismul international, cu Ussama Bin Laden si atacurile din 11 septembrie.

Presa l-a criticat dur pentru lipsa de coerenta din discursul sau.

"Din pacate, Bush a ratat ocazia, ieri seara, tinand un discurs in care a raspuns unor intrebari pe care nu si le pune nimeni", apreciaza New York Times, referindu-se la principalele elemente din discursul liderului de la Casa Alba, care a spus ca un Irak stabil si democratic presupune sacrificii din partea Americii.

"Sperasem ca va rezista tentatiei de a flutura iarasi stindardul lui 11 septembrie, pentru a justifica un razboi intr-o tara care nu are nici o legatura, prin nici un fel de mijloace, cu atacurile teroriste", adauga cotidianul.

The Washington Post critica, la randul sau, discursul presedintelui, care a "ratat ocazia de a se situa pe aceeasi lungime de unda cu cetatenii americani".

Daca George W. Bush doreste ca fortele americane sa reuseasca in Irak, va trebui "sa le vorbeasca mai deschis americanilor, fara a ocoli aspectele cele mai dificile ale situatiei", subliniaza The Washington Post.

Cotidianul a tinut sa remarce ca atacurile insurgentilor nu s-au diminuat, fiind de parere ca trupele irakiene "nu vor fi pregatite sa preia misiunile trupelor americane decat peste cativa ani", in conditiile in care actualele efective nu sunt atat de mari incat sa reuseasca stabilizarea tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO