Politică externă

Bush: in ciuda crizei, capitalismul ramane cel mai bun sistem inventat

25.09.2008, 19:23 17

Intr-un discurs televizat, miercuri seara, presedintele a afirmat ca i-a invitat (ieri - n.n.) la Casa Alba pe liderii Congresului impreuna cu cei doi candidati la presedintie pentru o discutie menita sa scoata tara din impas.
Barack Obama (democrat) si John McCain (republican), cei doi candidati la presedintia Statelor Unite, au facut publica o declaratie comuna prin care cereau democratilor si republicanilor sa isi uneasca fortele pentru a preveni "o catastrofa economica". Ei au afirmat ca propunerea administratiei Bush era "defectuoasa", insa au fost de acord ca este necesar sa se actioneze. "Acesta este momentul sa lasam politica de-o parte pentru binele tarii", au spus ei in scrisoarea comua.
McCain a surprins miercuri mediul politic, promitand ca isi va suspenda campania pentru a se intoarce la Washington ca sa dea o mana de ajutor colegilor sai. El a anuntat ca a discutat cu contracandidatul sau si ca l-a informat in legatura cu decizia luata. Prin aceasta decizie candidatul republican amana o dezbatere televizata pe teme de politica externa si securitate nationala ce trebuia sa aiba loc in aceasta seara.
Barrack Obama nu a fost de acord cu decizia lui John McCain, afirmand ca un candidat la Casa Alba ar trebui sa aiba abilitatea sa rezolve mai multe probleme simultan si ca alegatorii au nevoie sa auda asta "de la persoana care in aproximativ 40 de zile va fi responsabila sa rezolve aceasta problema". "Cred ca acest lucru tine de activitatea unui presedinte, aceea de a se ocupa de mai multe chestiuni odata", a sustinut Obama. Cu toate acestea, cei doi candidati au cazut de acord ca este necesara o abordare bipartidista cu privire la criza.
Bush a parut dispus sa accepte schimbari ale propunerii sale privind redresarea economiei, potrivit Financial Times, ba chiar crearea unui board format din membri ai celor doua partide pentru a supraveghea implementarea masurilor de salvare a sistemului financiar - incercand astfel sa previna ca "directorii executivi prabusiti" sa beneficieze de fondurile de stat. Aceste declaratii survin dupa ce strategii celor doua partide - Partidul Democrat si cel Republican - si-au exprimat dubiile referitoare la plan si la viteza cu care li se cere sa il aprobe. Ei au cerut asigurari ca beneficiarii vor fi americanii de rand, proprietari de locuinte alaturi de colosii financiari de pe Wall Street, si au cerut de asemenea ca planul sa fie supus unei supravegheri atente.
Actualul presedinte a mai afirmat - in cadrul celei mai lungi si detaliate declaratii de la izbucnirea crizei - ca in situatia in care Congresul nu actioneaza corespunzator, Statele Unite s-ar putea confrunta cu o "panica financiara", ale carei consecinte ar impanzi intreaga lume financiara de la Wall Street la Main Street.
Bush si-a aratat intelegerea pentru "americanii responsabili" ce nu sunt de acord cu planul ce va ridica Wall Street-ul pe banii contribuabililor, afirmand ca si instinctele lui naturale il impingeau sa "pedepseasca" investitiile proaste, insa circumstantele cereau interventii agresive, pentru ca altfel "sectoare majore ale sistemului financiar american era supuse riscului de a fi inchise". Propunerea ar ajuta consumatorii si companiile prin revitalizarea pietei creditului si ar trimite "un semnal pietelor din toata lumea ca sistemul financiar american era din nou pe pozitii", a mai adaugat Bush.
El a argumentat ca o mare parte, si poate chiar in totalitate suma de 700 mld. dolari (477 mld. euro) menita sa salveze sistemul financiar ar putea fi recuperata de guvern odata cu insanatosirea sistemului financiar. "Guvernul este acea institutie singulara cu rabdarea si resursele necesare sa cumpere aceste active la pretul lor actual scazut si sa le pastreze pana cand pietele vor reveni la normal", a afirmat el. "Si, cand acest lucru se va intampla, banii vor lua drumul Trezoreriei si activele vor fi vandute."
Bush a sustinut ca, in pofida corectiilor recente si a momentelor de abuz: Capitalismul democrat ramane "cel mai bun sistem inventat vreodata".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO