Politică externă

Bush s-a impacat cu Schroder. Urmeaza intalnirea cu Putin

24.02.2005, 00:00 9



In ciuda protestelor cetatenilor germani care l-au primit pe presedintele american, George Bush, cu pancarte inscrise cu sloganul "Nu esti binevenit", vizita in Germania a liderului de la Casa Alba a pecetluit depasirea neintelegerilor sale cu cancelarul Gerhard Schroeder.



Astazi urmeaza una dintre cele mai dificile intrevederi din turneul euro-pean al presedintelui Bush, cea cu li-derul de la Kremlin, Vladimir Putin. Inainte sa vina in Europa, Bush a cri-ticat deficitul de democratie inre-gistrat in ultimul timp la Moscova, iar ieri a avut parte de raspunsul, destul de critic, al omologului sau rus. Asta in timp ce declaratiile liderului american la adresa partenerilor sai occidentali nu au facut economie de amabilitati si epitete curtenitoare.



Intalnirea cu Schroeder a fost un succes. Ambii politicieni au declarat ca divergentele intre cele doua tari, generate de razboiul din Irak, apartin trecutului.



In timpul conferintei de presa organizate la finalul intrevederii, Bush a lansat un apel catre liderii lumii privind adoptarea unui punct de vedere comun in problema Iranului. Schroeder i-a intarit aceste declaratii.



Totodata, presedintele american a repetat ca nu exclude nici una dintre optiunile de actiune in privinta Iranului, inclusiv folosirea fortei, varianta ce a fost respinsa de Germania.



Pe de alta parte, intalnirea de azi, de la Bratislava, cu liderul rus, Vladimir Putin, se anunta destul de crispata. Bush l-a criticat pe Putin cu cateva zile inainte pentru nerespectarea libertatii presei, pentru descurajarea opozitiei si pentru masurile luate de Kremlin in privinta numirii guvernatorilor (care nu mai sunt acceptati de Parlament, ci doar de presedintele Federatiei).



Intr-un ziar care apare la Bratislava, Putin a spus, intr-un interviu, ca criticile la adresa democratiei nu trebuie folosite pentru a face din Rusia un stat "amorf" si pentru a o manipula.



"Rusia si-a exprimat optiunea in favoarea democratiei in urma cu 14 ani si a facut acest lucru nu pentru a fi pe placul cuiva", a subliniat Putin.



"Principiile democratiei trebuie adaptate la realitatile vietii ruse contemporane, la traditiile si istoria noastra, si vom face noi insine acest lucru", a mai declarat presedintele rus. "Pornim de la principiul ca o opi-nie din exterior, chiar daca este critica, este utila, ne ajuta", a adaugat el.



Putin s-a referit si la la revolutia din Ucraina si la riscul repetarii sce-nariului in zona de influenta a fostei URSS. "Daca nimeni nu crede ca democratia functioneaza in aceste tari, atunci la ce bun sa o aplici? Iar daca aplicam principiile democratiei, atunci la ce ar mai servi revolutiile?", a adaugat el.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO