Politică externă

Butoiul cu pulbere al Europei sta sa sara din nou in aer

20.11.2007, 19:57 111

Nu s-a pronuntat cuvantul razboi, dar tensiunile si ciocnirile interetnice nu pot fi controlate la fel de usor ca un razboi. Pe de alta parte, independenta Kosovo pare de neevitat, iar kosovarii se pregatesc sa si-o declare unilateral. Astazi, la Bruxelles, se va desfasura o runda de negocieri cruciala pentru viitorul Balcanilor, dar adevarul va fi cunoscut la 10 decembrie, data limita pe care ONU si-a fixat-o pentru gasirea unei solutii.
La Bucuresti, situatia din dreapta Dunarii este privita cu mare atentie, desi in ultimele zile nu au existat pozitii oficiale. Surse diplomatice cred ca independenta provinciei nu mai poate fi evitata. Depinde insa de cum va fi ea proclamata. Aceleasi surse afirma ca, daca Kosovo isi va declara unilateral independenta, Statele Unite o vor recunoaste imediat, Marea Britanie se va alatura americanilor, iar acesta nu va fi decat inceputul. Partea romana s-a situat pana in prezent alaturi de sarbi, sustinand o autonomie largita a provinciei, dar in cadrul Serbiei. Presedintele Traian Basescu a afirmat cu cateva saptamani in urma ca Romania va accepta solutia gasita de comunitatea internationala (de exemplu independenta - n.n.), dar isi rezerva dreptul de a face opinie separata cand verdictul va fi dat. Bucurestiul ar prefera ca independenta Kosovo sa fie decisa de ONU, si nu proclamata unilateral, pentru ca acest lucru ar constitui un precedent. Daca, de pilda, Kosovo isi declara independenta unilateral si ea este recunoscuta - nici nu trebuie recunoscuta de toata lumea -, atunci nimic nu mai impiedica regiunea maghiara a Ardealului sa procedeze in acelasi mod. Daca independenta Kosovo este decisa de ONU, atunci lucrurile sunt infinit diferite pentru ca intre regiunea separatista sarba si regiunea maghiara din Romania nu exista similitudini si niciodata un astfel de dosar nu va ajunge la ONU. Este de amintit ca liderul UDMR Marko Bela a cerut duminica, din nou, autonomie administrativa pentru tinutul secuiesc.
Hashim Thaci, unul dintre liderii rebelilor sarbi in timpul razboiului din Serbia (1999), a anuntat imediat dupa ce partidul sau, Partidul Democrat din Kosovo, a castigat alegerile legislative de la finele saptamanii ca va proclama independenta provinciei dupa 10 decembrie, daca aceasta nu este recunoscuta pana atunci de comunitatea internationala.
In replica, Serbia a transmis avertizari ca, daca Occidentul recunoaste un Kosovo independent, acest lucru va insemna inceputul unor noi divizari in Balcani. La randul lor, cancelariile occidentale i-au transmis lui Thaci sa se comporte responsabil si sa continue negocierile cu sarbii.
Ce se poate intampla de fapt? Scenariul anuntat de sarbi (care considera Kosovo leaganul civilizatiei lor) este izolarea provinciei, atat cat este posibil. Chiar Kosovo ar putea cadea prada dorintei de independenta a celor doua milioane de etnici albanezi pentru ca sarbii din Kosovo, care sunt masati in nordul provinciei, ar putea
sa-si declare, la randul lor, independenta si sa ceara alipirea la Serbia.
Scenariul s-ar putea repeta in Bosnia, tara impartita intre sarbi, croati si musulmani. Nu este eliminata ipoteza ca Serbia sa sprijine independenta Republicii Srbska (provincie a Bosniei locuita in majoritate de sarbi). Macedonia ar putea la randu-i sa fie afectata. Dar nici Occidentul nu sta mai bine. Spania, Franta si Marea Britanie au si ele provincii care si-ar dori independenta, iar o independenta declarata unilateral si recunoscuta poate fi un bun model pentru evolutiile viitoare.
Discutiile de astazi de la Bruxelles reprezinta o etapa cruciala in rezolvarea dosarului. Occidentul va incerca sa convinga Serbia sa accepte independenta Kosovo, dar si pe rusi (care sprijina Serbia) sa voteze in Consiliul de Securitate despartirea juridica a celor doua entitati. Este totusi greu de crezut ca macar unul dintre obiective va fi atins. Pentru Balcani (numiti in trecut "Butoiul cu pulbere" al Europei) urmeaza o perioada plina de incertitudine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO