Politică externă

Care sunt consecintele razboiului din Caucaz pentru Romania

14.08.2008, 19:44 40

In Caucaz, la 1.000 de kilometri de Romania, razboiul dintre Rusia si Georgia a intrat, potrivit observatorilor, intr-o faza finala. Autoritatile de la Bucuresti au mentinut un ton rezervat in privinta conflictului. Se poate vorbi acum de consecinte ale razboiului pentru Romania?
"Rusia a facut o demonstratie de forta in Caucaz, dar Romania, desi este prietena Georgiei, nu avea cum sa reactioneze altfel in aceasta situatie. Nu se poate vorbi acum de avantaje pentru Romania", este de parere fostul ministru de externe Adrian Cioroianu. "Pe termen scurt, data fiind calitatea noastra de membru al NATO, dincolo de faptul ca suntem prietenii Georgiei, trebuie sa ne controlam tonul. S-a dat impresia ca Georgia a fost abandonata de prietenii ei, dar cel putin in aceasta perioada este important ca fermitatea sa prevaleze", a spus fostul ministru.
Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta Georgiei in 1991 si de-a lungul vremii, cele doua tari au mentinut relatii apropiate. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis marti seara sa acorde un ajutor umanitar de urgenta pentru Georgia. Autoritatile romane nu au raspuns la apelul Georgiei privind interventia militara in zona. Cea mai importanta investitie romaneasca in Georgia este a Rompetrol care detine 29 de benzinarii. Pot fi investitiile romanesti din zone cu conflicte inghetate, cum a fost cazul Georgiei, afectate? Nu, spune Cioroianu, pentru ca firmele au propriile lor strategii care nu merg neaparat dupa strategia politica.
El spune ca in perioada urmatoare aliatii europeni si nord-atlantici ai Romaniei trebuie sa preseze Rusia, pentru a renunta la arme in rezolvarea conflictelor cu vecinii. Ministrul de externe, Lazar Comanescu, a spus la randul sau ca razboiul poate avea consecinte dramatice asupra "vecinatatii Romaniei". "Pentru Romania, evolutiile din regiunea Marii Negre sunt de interes prioritar, iar riscurile generate de conflicte precum cel din Georgia sunt considerabile si pot avea consecinte dramatice asupra vecinatatii noastre; din aceasta perspectiva, sustinem ca implicarea sporita a UE in rezolvarea acestor conflicte este absolut necesara", a declarat catre presa Lazar Comanescu la incheierea unei reuniuni a ministrilor de externe ai UE.
Reprezentantii agentiilor de rating considera ca statutul Romaniei de tara membra a UE este o garantie de siguranta si stabilitate, astfel ca planurile investitorilor privind Romania ar trebui sa nu fie afectate, desi apreciaza ca razboiul dintre Rusia si Georgia este un element negativ care se suprapune peste o deterioare a economiei mondiale si dezechilibre interne legate de deficitul de cont curent si inflatie. "Romania ar trebui sa beneficieze de apartenenta la UE. Pentru cei mai multi investitori, statutul Romaniei de tara membra a UE este o cvasi-garantie de siguranta si stabilitate, de aceea orice plan de investitii care include Romania ar trebui sa nu fie alterat", a declarat pentru ZF reprezentantul agentiei de evaluare financiara Moody's Kenneth Orchard.
El a precizat ca impactul conflictului din regiune asupra Romaniei este minimal, dar a explicat ca exista un risc redus ca acest conflict sa determine companiile din Europa sa fie mai prudente in ceea ce priveste productia si planurile de investitii, ceea ce ar putea avea un impact indirect asupra Romaniei. La randul sau, Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, a aratat ca impactul conflictului dintre Rusia si Georgia asupra economiei romanesti va fi foarte redus, consecintele nefavorabile urmand sa apara in cazul in care se modifica sentimentul investitorilor si preturile.
"Ar putea exista consecinte daca conflictul afecteaza sentimentul global al investitorilor sau pretul petrolului. Dar nu exista niciun semnal ca acest conflict a avut un impact serios asupra pietelor internationale", a declarat Colquhoun.
Desi anuntul cu privire la incetarea focului este o veste buna, luptele ar putea continua, procesul de negociere s-ar putea dovedi problematic si nu exista nicio garantie ca se va ajunge la o pace durabila, mai spune reprezentantul Fitch Ratings. Comentatorii internationali, citati de Bloomberg, avertizeaza asupra faptului ca Rusia va incerca sa se impuna in regiune beneficiind de avantajul moral al atacului asupra Georgiei.
"Autoritatile de la Moscova se vor folosi de aceasta sansa (atacul asupra Georgiei) sa aminteasca Ucrainei care sunt dezavantajele unei aliante a Kievului cu NATO", a declarat Geoffrey Smith de la Banca de Investitii Capital Renaissance din Kiev. Administratiile prezidentiale proamericane de la Kiev si Tbilisi au adus Ucraina si Georgia pe harta energetica a Occidentului, care incearca sa caute rute alternative pentru a micsora dependenta de resursele de gaze naturale si petrol din Rusia.
Acest plan este acum in declin, avand in vedere slabirea regimului lui Saakasvili dupa cinci zile de bombardamente rusesti, scrie Bloomberg. "Georgia va fi de acum inainte mult mai atenta si mai putin increzatoare in relatia sa cu Statele Unite ale Americii", potrivit Stratfor.
Ce consecinte va avea acest atac asupra regiunii? "Rusia ar putea gasi de cuviinta acum sa ridice tensiunea in relatiile cu Ucraina in perspectiva revizuirii de catre NATO a deciziei de acordare a MAP-ului Georgiei si Ucrainei din luna decembrie. Daca disputa cu Rusia va afecta integrarea Georgiei in NATO, o soarta asemanatoare ar putea avea si Ucraina", sunt de parere David Lubin si Ali Al-Eyd de la Banca Citigroup din Londra.
Populatia vorbitoare de limba rusa din estul si sudul Ucrainei a aratat de fiecare data ca nu doreste ca tara sa intre in NATO, fiind mai apropiata de Moscova. Un atac rus asupra Ucrainei nu ar fi o metoda de hartuire noua la adresa Kievului, avand in vedere anul 2005, cand Moscova a redus din livrarile de gaze naturale catre acest stat. "Operatiunile militare din Georgia reprezinta o amenintare la adresa Ucrainei ca ar trebui sa renunte la cererile de aderare la NATO. Altfel, Moscova ar putea interveni pentru a proteja interesele amenintate ale populatiei rusesti", este de parere Janusz Bugajski, director al Proiectului Noile Democratii Europene de la Centrul de Studii Internationale si Strategice din Washington. Cu toate acestea, Geoffrey Smith considera ca un atac agresiv asupra Ucrainei nu va avea efecte pozitive pentru Rusia.
"Daca reactioneaza prea violent impotriva Ucrainei, atunci Moscova risca sa aiba rezultatele cele mai putin dorite: blocada comerciala si investitionala pentru toate companiile sale, ar putea pune in pericol tranzitul resurselor sale energetice pe teritoriul ucrainean si, mai presus de tot, ar putea speria Ucraina foarte tare incat sa ceara ajutorul Occidentului", este de parere Smith.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO