Politică externă

Casa Alba a gasit un succesor pentru Donald Rumsfeld

24.05.2004, 00:00 10

Pentru prima data de la izbucnirea scandalului provocat de abuzurile comise de militarii americani asupra detinutilor irakieni, Casa Alba vorbeste despre posibila inlocuire a secretarului american al Apararii Donald Rumsfeld.
Chestiunea pare sa depaseasca etapa ipotetica in conditiile in care agentiile internationale de presa relateaza despre o declaratie a consilierului american pentru securitate nationala, Condoleezza Rice, care i-ar fi propus ambasadorului Statelor Unite in Germania, Daniel Coats sa ii succeada in functie lui Rumsfeld daca va fi cazul. Potrivit saptamanalului german Focus, care citeaza surse diplomatice, cu ocazia unei vizite la Berlin, la 16 mai, Rice l-a intrebat pe ambasador daca ar fi interesat sa ocupe functia de secretar al Apararii, in cazul in care Rumsfeld se va retrage. Daniel Coats, un republican in varsta de 61 de ani, ar fi raspuns afirmativ. De altfel, persoana aleasa nu este o surpriza. In 2002, Coats a fost propus initial pentru functia de secretar al Apararii, inainte ca presedintele american George W. Bush sa se decida asupra lui Donald Rumsfeld. Imaginea actualului secretar al Apararii este extrem de afectata de scandalul abuzurilor comise de militarii americani asupra detinutilor irakieni.
Scandalul, care tine de cateva saptamani prima pagina a presei internationale, s-a amplificat in ultimele zile dupa ce au fost publicate noi fotografii si marturii ale detinutilor. Acestea relateaza despre umilinte cu caracter sexual si religios ce s-au petrecut la celebra, de acum, inchisoare Abu Ghaib. Detinutii irakieni erau obligati de soldatii americani sa manance carne de porc si sa consume alcool, presandu-i astfel sa violeze perceptele religioase fundamentale ale religiei islamice. Un alt capitol, la fel de sinistru, este umilinta sexuala la care au fost supusi prizonierii. Presa relateaza si despre un caz al unui translator din armata americana care ar fi violat un adolescent. "Ne puneau sa mergem in patru labe precum cainii. Ne loveau fara mila", povesteste un alt detinut. La acestea se adauga alte imagini care arata cum detinuti goi erau tinuti in lesa sau soldati americani care urinau pe ei. Au fost, de asemenea cazuri de violuri asupra femeilor irakiene. Multe dintre acestea nu au recunoscut insa intrucat ar fi umplut de rusine si batjocura familiile lor. Pentru a scapa de aceasta rusine unele familii si-au ucis chiar fiicele violate. Astfel de imagini, sub forma de fotografii si inregistrari video, sunt si in custodia Pentagonului iar, derularea unei parti din ele au oripilat congresmanii americani.
Urmare a acestui scandal international, sapte soldati americani, patru barbati si trei femei sunt judecati de Curtea Martiala pentru abuzurile comise asupra detinutilor irakieni. Primul proces insa, cel al soldatului Jeremy Sivitis, a fost considerat un simulacru. Pentru maltratarea detinutilor, primul soldat judecat de Curtea Martiala a primit pedeapsa maxima in astfel de cazuri, un an de detentie. El a fost exclus din armata si a cerut scuze popurului irakian.
In paralel cu ancheta la inchisoarea Abu Ghaib, Pentagonul a deschis o ancheta si asupra activitatii fortelor de elita Delta aflate in Irak si in special asupra activitatii unei baze secrete din apropierea aeroportului din Bagdad. Surse americane citate de presa de peste Ocean spun ca si aici sunt incalcate drepturile prizonierilor de razboi iar detinutii sunt drogati pentru a furniza informatii. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO