Politică externă

Ce ar castiga UE si Europa prin includerea Balcanilor

12.11.2009, 23:20 41

"In primul rand se asigura stabilitate si prosperitatea in zona.Exista aici state care au nevoie de ajutor pentru a se stabiliza.Integrarea in UE le va ajuta sa accelereze dezvoltarea economica",spune Balasz.

La 20 de la caderea Zidului Berlinului, Europa de Sud-Est - ozona problematica, marcata de razboi si conflicte etnice, crizeeconomice - este considerata de multi "o cauza pierduta". De aceeatrebuie sa ajunga "o cauza castigata".

O adevarata dezbatere in cadrul UE este legata de intrebareacand "Europa" va deveni intr-adevar Europa, adica sa cuprinda siBalcanii, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Georgia si poateArmenia si Turcia, stat cu o asezare strategica. Toate aceste statedepun eforturi pentru a intra in UE, dar ce sanse au ele?

In Balcani, Croatia si-a depus cererea de aderare dupa patru anide negocieri. Exista de asemenea acorduri comerciale cu Macedonia,Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Kosovo.

Dupa zeci de ani in care zona a fost marcata de conflicte etnice- cel mai recent deznodamant al unuia a fost declarareaindependentei Kosovo anul trecut - in prezent zona se confrunta cucriza economica.

Serbia si Bosnia au negociat imprumuturi cu Fondul MonetarInternational (FMI), iar reprezentantii institutiei financiare audeclarat ca se asteapta ca si alte state sa apeleze la ei pentruajutor. De asemenea, si Republica Moldova - considerata cea maisaraca tara din Europa - a primit 390 de miliarde de euro de laFMI.

Potrivit datelor FMI, Serbia se asteapta la o scadere economicade 3% in acest an, in timp ce Bosnia la una de 4 procente. Deasemenea, dintre statele balcanice, economia Muntenegrului vascadea cu 4 procente, iar cea a Croatiei cu 5%.

"UE trebuie sa se extinda in Balcani"

Ieri la Bucuresti a avut loc intalnirea ministrilor de externeai statelor care fac parte din Initiativa Central Europeana (ICE),summit care a promovat extinderea UE in Balcani.

Ministrul roman interimar de externe Catalin Predoiu a declaratca libertatea de miscare este una dintre scopurile ICE, iarsuprimarea vizelor incepand cu 2010 pentru Muntenegru, Macedonia siSerbia este un semn ca usile UE raman deschise.

Romania detine presedintia ICE in acest an. Initiativa CentralEuropeana este un forum de cooperare regionala din care fac parteAlbania, Austria, Be-larus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia,Croatia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia,Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina, Ungaria.

Ministrul italian de externe Franco Frattini a declarat incadrul summit-ului ca Uniunea trebuie sa se mobilizeze pentru un"efect comun pentru integrarea Balcanilor in UE".

"Observ o anumita reticenta din partea statelor membre ale UEpentru o viitoare extindere. Uniunea Europeana fie se extinde, fieva pierde in fata tentatiilor nationaliste", a declaratFrattini.

Dar de ce e atat de important ca UE sa se extinda inBalcani?

"In primul rand se asigura stabilitate si pace in zona", adeclarat pentru ZF Peter Balasz, ministrul ungar de externe.

In conditiile crizei financiare, un stat este ajutat daca estemembru al UE. Spre exemplu Ungaria, a argumentat Peter Balasz, aprimit bani de la Comisia Europeana in cadrul unui imprumut de 20de miliarde de euro, care a implicat si FMI, si Banca Mondiala.

De asemenea, Ungaria a avut acces la piata unica europeana, carecuprinde sute de milioane de consumatori, a mai spus ministrul deexterne de la Budapesta.

Peter Balasz a amintit si de alte beneficii oferite de UE,printre care politicile comune ale UE, in special cea agricola, sifaptul ca diplomatia Uniunii este foarte mare si "exista multecontacte".

Ministrii de externe din ICE au amintit ieri de ParteneriatulEstic, program al Uniunii de colaborare cu sase state dinvecinatatea sa (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, RepublicaMoldova si Ucraina).

Oficialii considera acest proiect un prim pas pentru intrarea inUE a statelor vecine. Scopul programului este asigurareastabilitatii la granita Uniunii prin programe de dezvoltare ainfrastructurii in statele participante.

Frattini: D'Alema, candidatul cu cele mai multe sansepentru postul de ministru de externe al UE

Italianul Massimo D'Alema este candidatul cu cele mai mari sansein acest moment pentru postul de Inalt Reprezentant pentru politicaexterna al UE (numit si ministru de externe al UE), a declaratseful diplomatiei italiene Franco Frattini la Bucuresti. "Avand invedere ca socialistii din Parlamentul European au anuntat ca-lsustin in unanimitate, consider ca D'Alema (fost ministru deexterne al Italiei) este in prezent candidatul cu cele mai marisanse pentru postul de Inalt Reprezentant pentru politica externaal UE", a spus Frattini, prezent la summit-ul Initiativei CentralEuropene. Potrivit lui Frattini, guvernul de la Roma "considera caD'Alema va fi un bun ministru de externe al UE".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels