Politică externă

Ce lasa in urma George W. Bush pentru romani

Ce lasa in urma George W. Bush pentru romani
03.11.2008, 18:27 135

La Bucuresti pentru summit-ul NATO

Indiferent de cine va fi presedinte, John McCain ori Barack Obama, acesta va prelua conducerea unei superputeri a carei influenta este acum pusa sub semnul intrebarii in toata lumea, inclusiv de catre aliati. Insa pentru Romania cei opt ani de mandat al lui Bush au fost de bun augur. Lasata in 1998 la usa NATO, dupa summit-ul de la Madrid, asa cum au vrut americanii condusi atunci de democratul Bill Clinton, Bucurestiul a fost primit in Alianta in primul mandat al lui George W. Bush (este adevarat intre timp avusesera loc atacurile de la 11 septembrie). Bush a venit pentru a doua oara in Romania la summit-ul NATO de la Bucuresti din aprilie curent. S-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la Neptun, pe malul Marii Negre (foto) si cu premierul Tariceanu la Bucuresti. Intre timp, tot in cel de-al doilea mandat al lui Bush, fusese semnat acordul de stationare a bazelor militare americane in Romania, iar Bucurestiul se angajase alaturi de americani in Irak. "Romania este prietenul Statelor Unite", a fost fraza pe care Bush a tot repetat-o fie in timpul vizitelor la Bucuresti, fie in momentul in care presedintele roman s-a aflat la Washington.
 
Dupa Praga
Prima vizita la Bucuresti a lui George W. Bush a fost in noiembrie 2002, in timpul mandatului presedintelui Ion Iliescu. Romania tocmai fusese invitata sa adere la NATO, la summit-ul de la Praga. America invadase Afganistanul si se pregatea pentru razboiul impotriva lui Saddam Hussein. Peste 200.000 de oameni au ascultat discursul lui Bush in Piata Revolutiei din Bucuresti (foto). "Romania si Statele Unite sunt umar la umar" in lupta antiterorista, este una dintre frazele cheie pe care presedintele le-a rostit in cadrul acelui discurs ramas in memorie mai degraba gratie unui fenomen meterologic: aparitia curcubeului in chiar timpul discursului presedintelui american. Daca Bush a evocat multa vreme curcubeul, presa americana s-a aratat atunci uimita de caldura cu care a fost primit Bush la Bucuresti. Romania, ca si celelalte tari din Est, s-a raliat ulterior pozitiei Americii in razboiul din Irak, riscand racirea relatiilor cu vechii membri ai UE (club la care doreau sa adere), ostili razboiului. Sintagma "vechea Europa" si "noua Europa", care apartine fostului secretar al apararii Donald Rumsfeld a facut cariera in acea perioada. Razboiul din Irak a divizat Europa si a gasit Bucurestiul de partea Washingtonului.
 
Consolarea de dupa Madrid
Prima vizita la Bucuresti a unui presedinte american, dupa revolutie, a avut loc in august 1998, la o zi dupa ce la summit-ul NATO de la Madrid candidatura Romaniei fusese refuzata. Presedintele american de atunci, democratul Bill Clinton, care se opusese vehement acestei aderari, a venit la Bucuresti intr-o "vizita de consolare". In Piata Universitatii, alaturi de presedintele de atunci Emil Constantinescu (foto), Clinton a laudat eforturile Romaniei in pregatirile de aderare, dar nu a promis nimic concret pentru viitor. Romania avea sa ramana pentru inca patru ani intr-o zona gri. Acum democratii se pregatesc sa recucereasca Casa Alba dupa opt ani de administratie republicana. Ei califica "mostenirea Bush" drept un dezastru, dar presedintele in exercitiu are o alta parere: "Stiti ce? Voi fi mort inainte ca ei (istoricii - n.n.) sa ajunga la un acord privind administratia mea, pentru ca este nevoie de un anume moment pentru a scrie adevarata istorie".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO