Politică externă

Cecenii vor sa-l pe Putin pe intuneric

17.03.2004, 00:00 16



Trai stalpi de inalta tensiune din imediata apropiere a Moscovei au fost doborati de explozia unor dispozitive artizanale in noaptea de luni spre marti. Potrivit politiei, la fata locului a fost gasit un steag al separatistilor ceceni, lucru care au impins anchetatorii pe aceasta pista, desi ei nu exclud total ca atacul sa fie opera unor grupari de extrema stanga. Parchetul rus a deschis o ancheta pentru "actiuni teroriste".



Tot in noaptea de de luni spre marti in orasul rus Arhanghelsk un imobil de noua etaje s-a prabusit in urma unor explozii. Desi exploziile par sa se fi produs in urma unor scurgeri de gaze, autoritatile nu au exclus un act terorist. Cel putin opt persoane au murit si alte zeci sunt date disparute.



Daca se va dovedi ca atacurile de ultima ora sunt opera cecenilor, Vladimir Putin, care a castigat un nou mandat prezidential, si-ar putea schimba strategia fata de Cecenia. Cu perspectiva a inca patru ani in fruntea Rusiei, el ar putea decide sa-si intareasca politica si asa dura fata de ceceni, care nu a dus insa la eliminarea terorismului.



Rezolvarea problemei cecene a fost una dintre promisiunile pe care Vladimir Putin a facut-o la preluarea primului sau mandat. In chiar ziua in care il castigau pe cel de-al doilea, un lider al separatistilor ceceni a amenintat Rusia cu represalii, "in functie de cine va fi ales". A fost ales Putin adica omul pe care separatistii il detesta.



Numai anul acesta Rusia s-a confruntat cu doua atacuri teroriste majore. Un atac terorist petrecut la Moscova, nerevendicat, dar atribuit cecenilor s-a patrecut la sase februarie la metroul din Moscova. Au murit 41 de oameni. La 18 februarie o conducta de gaze din sud-estul Moscovei a fost distrusa in explozia unei bombe. Atacul a fost revendicat cateva zile mai tarziu de liderul separatist cecen Samil Basaiev. In anul 2003, un comando cecen a luat peste 1.000 de ostateci intr-un teatru din Moscova. In urma interventiei trupelor speciale, care au folosit un gaz toxic pentru anihilarea teroristilor, cateva sute de persoane au fost ucise.



In preajma alegerilor Vladimir Putin nu s-a sfiit sa-si arate intentiile de viitor si modul in care ar putea actiona. Armata rusa care se afla in Cecenia din 1999 (pentru a doua oara in ultimul deceniu) a prins cativa ceceni pe care apoi Putin i-a prezentat drept teroristi. El nu s-a obosit sa aduca cine stie ce dovezi. Recentele atacuri reroriste din Spania reprezinta pentru Putin un bun prilej de a inchide gura cancelariilor occidentale care ii reproseaza brutalitatea cu care intervine in regiune. De altfel, ziarele din Rusia scriau ieri ca Europa ar trebui sa o lase mai moale cu criticile la adresa Kremlinului, acum ca simt pe pielea lor ce insemna terorismul.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO