Politică externă

Cehia preia presedintia UE pe timp de criza

06.01.2009, 19:12 30

Franta preda astazi festiv Cehiei presedintia rotativa a Uniunii Europene, intr-un moment de criza pentru Europa si intr-o vreme in care Praga, slabita de disputele politice interne, trebuie sa faca un efort sustinut pentru a dovedi ca este capabila sa rezolve principalele dosare ale UE.

In incercarea de a da dovada de unitate interna, premierul ceh Mirek Topolanek si presedintele Vaclav Klaus si-au impartit rolurile pe care le vor avea in urmatoarele sase luni in cadrul consiliilor UE. Astfel, premierul va prezida diferitele summit-uri europene, iar presedintele le va gazdui pe cele dintre UE si tarile terte.
Este greu de anticipat care va fi relatia dintre cei doi lideri cehi in urmatoarele luni, avand in vedere ca rivalitatea dintre ei este foarte mare. Presedintele Klaus a fost exclus din Partidul Democrat Civic, condus de Mirek Topolanek.
Mai mult, situatia interna a Cehiei i-a facut pe multi sa puna la indoiala capacitatea fostei tari comuniste de a rezolva probleme de amploarea celor cu care se confrunta Uniunea. Si asta din cauza ca premierul Topolanek conduce un guvern minoritar, care ar putea cadea oricand si a euroscepticismului declarat al presedintelui Klaus, acesta caracterizand recent presedintia Uniunii ca fiind "fara importanta".
Cum va arata insa perioada in care Praga se va afla la carma Uniunii Europene?
Situatia nu se anunta atat de roz pentru Cehia, ea avand o misiune grea pana pe 30 iunie (cand ii expira mandatul) de a rezolva probleme foarte grave precum actuala criza financiara sau cea a Tratatului de la Lisabona (document ce prevede o reforma a sistemului institutional al UE, dand nastere, printre altele, unui un post de presedinte al Uniunii pe o perioada de 2,5 ani).
Mandatul Cehiei in fruntea blocului comunitar a inceput in perioada in care criza financiara isi face tot mai simtita prezenta, presedintia ceha avand misiunea de a pune in practicea pachetul de salvare a economiei UE de 200 miliarde de euro, adoptat anul trecut.
In ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona, Cehia este una dintre ultimele tari care nu au adoptat inca documentul. Irlanda a respins documentul printr-un referendum anul trecut. Liderii europeni si-au propus ca acesta sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui 2009.
Praga va avea de rezolvat si noile crize aparut la inceput de an, precum conflictul dintre Ucraina si Rusia, care a dus la intreruperea livrarilor de gaze catre statele europene. O alta problema o reprezinta razboiul dintre Israel si Fasia Gaza, care pana ieri a cauzat moartea a peste 550 de persoane.
Cehia va fi de asemenea tara europeana care va da startul oficial pentru colaborarea dintre Uniunea Europeana si presedintele ales al SUA, Barack Obama, care-si va incepe oficial mandatul pe 20 ianuarie.
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat anterior ca UE se asteapta la o colaborare foarte buna cu SUA in timpul mandatului lui Obama.
La ceremonia de astazi, in care Cehia va prelua presedintia rotativa a Uniunii Europene de la Franta, vor participa presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, presedintele ceh Vaclav Klaus, premierul Mirek Topolanek, dar si ministrul francez de externe Bertrand Kouchner. Dupa eveniment va fi organizata o seara de gala la Teatrul National din Praga.
Intr-o declaratie de luna trecuta, Barroso a spus ca se asteapta ca presedintia Cehiei la UE sa fie una excelenta, avand in vedere ca si pregatirile pentru asta au fost la fel de bune. El a indicat de asemenea ca mandatul ceh in fruntea UE nu va fi slabit de pozitia eurosceptica afisata deseori de presedintele ceh Vaclav Klaus.
"Nu cred ca e atat de relevant. Sunt interesat de substanta, care va fi contributia presedintiei cehe, ce rezultate va avea aceasta", a spus Barroso.
Mandatul Cehiei a inceput de fapt la 1 ianuarie, la prima secunda dupa miezul noptii, in capitala tarii organizandu-se evenimente festive pentru a marca momentul. Urmand exemplul francezilor care au "insemnat" Turnul Eiffel cu simbolurile UE, Marele metronom din centrul capitalei Cehiei va fi timp de sase luni colorat in albastru si va purta cele 12 stelute ale blocului comunitar.
In plus, monumentul ceh, supranumit si "Masina timpului", este logo-ul presedintiei cehe a UE. Motoul noii presedintii a UE este "Europa fara bariere", care arata ca Cehia vrea sa promoveze cele patru libertati fundamentale ale Uniunii: libera miscare a bunurilor, a capitalului, a muncitorilor si a serviciilor. 
Alegerea metronomului drept simbolul presedintiei cehe la UE nu a fost intamplatoare. Guvernul de la Praga l-a desemnat in 2003, inaintea referendumului privind aderarea tarii la UE, sa reprezinte in mod simbol alegerea dintre "da" si "nu" a cetatenilor cehi.
De fapt, Cehia a inceput sa se pregateasca pentru presedintia UE acum doi ani, in cele din urma fiind alese drept principale prioritati pentru urmatoarele sase luni economia, energia si relatiile externe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO