Politică externă

Charles si Camilla sau nunta cu peripetii

08.04.2005, 21:22 30

A devenit obisnuinta ca marile evenimente ale familiei regale britanice sa fie compromise in privinta asigurarii serviciilor de securitate. Si cum nunta regala a mostenitorului tronului britanic, Charles, cu Camilla Parker Bowles nu putea scapa acestui tip de atentie din partea tabloidelor londoneze, avem inca un avertisment pe aceasta lista. Asadar, un ziarist de la The Sun a reusit sa treaca prin incinta castelului Windsor, unde se va celebra nunta, cu o duba in care se afla o bomba falsa.

Stirea este cat se poate de reala, nu pentru ca a anuntat-o The Sun - ziar renumit pentru "propensiunea" de care da dovada in privinta monarhiei britanice -, dar a fost confirmata de Politia metropolitana. Ca de fiecare data in astfel de flagranturi din care fortele de securitate ies prost, Politia a ordonat o ancheta.

Ziaristii au avut o cutie maronie in vehicul, pe care scria "bomba", nici un permis special de trecere si, pe deasupra, mai aveau si masina inchiriata. Nimeni nu le-a cerut nici un fel de document, in afara unui bon falsificat de livrare a unor oarecare produse. Ei au trecut linistiti de toate controalele, au depasit capela unde se va celebra nunta si au ajuns la o aruncatura de bat de apartamentul reginei.

Pasurile perechii princiare sunt insa mult mai multe. Exista, din acest punct de vedere, la Londra o stare de spirit plina si de compasiune, dar si usor ironica. La Londra de pilda clima mai tot timpul anului este mai calda decat in Romania (in afara verilor, toride la noi). Primavara, mai ales in aprilie, este intre 12 si 15 grade Celsius. Or, sambata, cand va avea loc nunta, va fi neobisnuit de frig si chiar s-ar putea sa ninga (un fenomen rar si iarna la Londra). Or, mai multe ziare engleze titrau ca Charles si Camilla vor avea, in definitiv, o nunta alba - si asta pentru ca va ninge. Pe lista am putea include si faptul ca nunta a fost amanata cu o zi, din cauza funeraliilor papale, la care Charles, de altfel, va asista.

Probabil ca nu toate comentariile presei despre aceasta casatorie au fost primite cu satisfactie. Si sunt destul de multe. Este o cutuma ca la o nunta a unui mostenitor al tronului sa fie compusa o oda speciala sau chiar o piesa muzicala. Se apeleaza in astfel de ocazii la autori consacrati. Or, se pare ca mai multi poeti cunoscuti in Marea Britanie ar fi refuzat sa scrie oda cu pricina pentru ca nu ar fi gasit - spun unele ziare - rime lipsite de ridicol la Camilla (vanilla, flotilla sau Godzilla?).

La ceremonie, cum se stie, nu vor participa Regina Elisabeta a II-a si nici Printul consort, Philip. Au existat o serie de dileme monarhice in privinta ritualului religios, al oportunitatii binecuvantarii regale a unei comuniuni dintre doi divortati. Problema este complicata, tine si de cutumele Bisericii Anglicane, condusa de suveranul britanic, iar concluzia, mai bine zis compromisul la care s-a ajuns a determinat prezenta doar a catorva membri ai familiei regale britanice.

Dincolo de toate aceste neajunsuri, casatoria, care va avea loc sambata si care va fi transmisa de mai multe posturi de televiziune, este asteptata de cei doi de ani de zile. Povestea lor de iubire dureaza de treizeci de ani, chiar daca in acest interval ambii au fost casatoriti, iar asta spune destul de multe despre statornicia, tenacitatea si devotamentul celor doi. Sunt totusi multe persoane, mai ales plebee, care le admira curajul de a infrunta o lume intreaga, o regina, reguli stricte si chiar traditii pentru a-si marturisi, la urma urmelor, crezul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels