Politică externă

Civilii straini, noile tinte ale gherilelor irakiene

13.04.2004, 00:00 13



Gherilele irakiene si-au schimbat in ultima saptamna strategia de lupta contra fortelor coalitiei condusa de SUA si Marea Britanie. Ele dubleaza atacurile armate cu actiuni de luare de ostatici civili. Insurgentii ameninta cu executarea ostaticilor, daca guvernlele tarilor din care fac parte nu parasesc Irakul.



Situatia este pe cale de a deveni exploziva, in conditiile in care opinia publica din tarile implicare alaturi de SUA in Irak cere din ce in ce mai insistent retragerea trupelor proprii din teatrul de operatiuni. Manifestatii de amploare au avut loc la Tokio si Seul pentru retragerea trupelor nipone si sud coreene. Autoritatile bulgare luau aseara in calcul retragerea celor 500 de militari bulgari. Opozitia conservatoare de la Londra a cerut o reuniune de urgenta a Parlamentului pentru a examina situatia.



Il ultima saptamana cetateni din mai multor state au fost luati ostatici in Irak. Este vorba, deocamdata, de trei japonezi, patru italieni, doi americani opt sud coreeni (ulterior eliberati) si doi palestinieni si un britanic (eliberat de fortele coalitiei). Duminica opt chinezi au fost luati ostatici, desi China nu participa la razboi. Toti cetatenii straini luati ostetici sunt civili.



In aceeasi vreme, numai incepand cu 1 aprilie, in luptele sangeroase care se duc pentru recucerirea unor orase cazute in mana insurgetilor si-au pierdut viata peste 70 de de soldati ai coalitei. Victimele din partea irakienilor par a fi de zeci de ori mai numeroase, desi nu exista decat statistici preliminare. Numai la Fallujah, oras incercuit de peste o saptamana, aflat 50 de km. de Bagdad, si-au pierdut viata peste 600 de irakieni, alti peste 1300 fiind raniti. De la inceputul razboiului din Irak in urma cu un an cel putin 650 de soldati ai coalitiei au fost ucisi. MApN roman a anuntat ca nici un soldat roman nu a avut de suferit in ultimile confruntari. O parte din soldatii romani sunt desfasurati in apropiere de Nassiryiah, un punct fierbinte al luptelor care se dau impotriva siitilor. Orasul a fost abandonat in mainile irakienilor saptamana trecuta.





Triunghiul sunit



La sfarsitul saptamanii la Fallujah (est de Bagdad) a intervenit un acord intre insurgenti si trupele coalitiei, dar luptele nu au incetat. Inainte de acord orasul a fost atacat cu elicoptere si tancuri, fara ca soldatii americani care duc greul luptelor sa fi reusit sa-l recucereasca desi il asediaza de peste o saptamana. Orasul se afla in inima asa numitului "triunghi sunit".



O ofensiva de pedepsire impotriva orasului a inceput dupa ce sunitii au asasinat patru angajati civili ai unor firme de protectie, toti americani, si le-au profanat cadavrele dandu-le foc si atarnand trupurile carbonizate de arcada unui pod. Aseara combatantii suniti au anuntat reluarea luptelor. Anuntul a fost facut prin megafoane.





Frontul siit



Pe frontul siit, ultimile trei zile au fost de relativa acalmie, dar aseara tensiunea era maxima, in asteptarea sfarsitului sarbatorii Arbain - o zi sfanta a siitilor care a durat trei zile. Coalitia a anuntat ca va respecta zilele de sarbatoare pana la plecarea celor 1,5 milioane de siiti asteptati in orasele sfinte. Siitii controleaza inca orasele Kerbala, Najdaf si Kufa. Ei sunt condusi de imamul radical Moqtada Sadr, care are propria-i armata si care s-a revoltat in urma cu doua saptamani. Sadr a anuntat ca a intrat in greva foamei si i-a indemnat pe toti irakienii sa se revolte. Pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.



In focul luptelor au fost prinse si companiile straine care participa la procesul de reconstructie. Potrivit Reuters, oficial, majoritatea companiilor confirma declaratiile guvernului american, care sustine ca lucrarile de mai multe miliarde de dolari se desfasoara conform planului. In particular, insa, ele recunosc faptul ca activitatea este serios afectata de intensificarea violentei, care vizeaza si civilii straini. Compania texana Halliburton - care e pierdut pana acum 30 din angajatii proprii sau ai firmelor partenere, in timpul lucrarilor in regiunea Kuweit-Irak - si-a exprimat temerile cu privire la ultimele violente. Operatorul bulgar de transport de marfa SO MAT, care furnizeaza servicii companiilor implicate in procesul de reconstructie, a anuntat ca a suspendat operatiunile pana la momentul "restabilirii pacii". Potrivit Reuters, majoritatea companiilor isi trimit in secret angajatii strain in tarile vecine.



Seful guvernului de la Londra Tony Blair si presedintele american George W. Bush vor examina in aceasta saptamana situatia din Irak. Cei doi lideri au anuntat ca nu vor ceda santajului ostatecilor. Ministrul britanic al apararii, Geoff Hoon a declarat duminica pentru BBC ca, daca revolta nu va fi infranta rapid, se va ajunge la razboi civil. Declaratii interesante vin de la Moscova. Ministerul rus al Apararii a declarat ca fortele SUA nu trebuie sa se retraga din Irak, pentru a nu provoca un razboi civil, in vreme ce Ministerul de Externe a apreciat ca o eventuala operatiune ONU de mentinere a pacii ar fi prematura.





Romani in ambuscada



Un agent al firmei romanesti de paza BIDEPA a murit iar un altul a fost ranit intr-o ambuscada care a avut loc, duminica, in apropierea Bagdadului, a declarat, pentru Mediafax directorul firmei, Dumitru Nicolae. Potrivit directorului, cei doi angajati erau plecati intr-o misiune, cand au fost atacati cu focuri de arma, la aproximativ 16 kilometri de capitala irakiana. Unul dintre ei ei a fost impuscat mortal, iar cel de-al doilea a fost ranit la mana dreapta, fiind in prezent in afara oricarui pericol. Firma BIDEPA a trimis in Irak opt agenti, in data de 30 martie, in cadrul unui contract pentru paza obiective si garda de corp. Ministerul Apararii Nationale a precizat, printr-un comunicat remis ieri presei ca nici un militar roman nu a fost implicat in acest incident.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO