Politică externă

Clinton castiga surprinzator in New Hampshire

10.01.2008, 18:28 10

Hillary Clinton a oferit o surpriza de proportii la alegerile primare din New Hampshire pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, invingandu-l pe Barack Obama, care castigase si el, la fel de surprinzator, in Iowa.
Aceasta victorie neanticipata a relansat lupta in Partidul Democrat pentru nominalizarea la presedintie. Daca pierdea, sansele lui Clinton de a fi nominalizata ar fi scazut vizibil, dupa ce ea pierduse la fel de surprinzator in statul Iowa, castigat de Obama. Acum toti ochii sunt indreptati spre statul Michigan, unde vor avea loc alegeri pe 15 ianuarie, dar cei mai multi considera ca momentul decisiv va fi "Super-Martea", din 5 februarie, cand 22 de state vor organiza alegeri.
Fosta Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii a obtinut in New Hampshire 39% din voturi, cu trei procente mai mult decat adversarul sau de culoare, Barack Obama. Acesta din urma avea in dimineata alegerilor un avantaj de 13% in fata lui Clinton, iar ultimele sondaje aratau ca el a ajuns-o din urma si la nivel national.
Cum a fost posibila aceasta victorie neanticipata de nimeni, cel putin in preziua alegerilor? Intrebati de ce au ales-o pe Clinton, multi dintre cei prezenti la alegeri au spus ca au preferat-o datorita experientei sale indelungate, care le-a facut pe majoritatea femeilor sa voteze cu cea care spera sa ajunga prima femeie presedinte din istoria Statelor Unite.
Rezultatele alegerilor din New Hampshire au stat in mainile alegatorilor independenti (cei care nu fac parte din niciun partid, dar au putut sa voteze, daca au vrut - aproximativ 40%), care dupa cum s-a observat au schimbat lista castigatorilor asteptati in urma sondajelor de opinie.
Conform datelor unui sondaj realizat de Associated Press, Hillary Clinton a fost votata de alegatorii care au crezut ca economia si nu programele de sanatate sau razboiul din Irak, este importanta. Astfel se poate trage concluzia ca planul economic al lui Hillary Clinton promovat in timpul campaniei electorale a prins in randul alegatorilor independenti.
Cei mai multi analisti considera ca victoria lui Clinton are la baza momentul emotionant din timpul unei reuniuni electorale din orasul Portsmouth, in care aceasta a putut fi surprinsa cu lacrimi in ochi, spunand ca intreaga campanie are o importanta personala pentru ea.
Barack Obama, senator de Illinois, marele invingator in Iowa, si-a recunoscut infrangerea felicitand-o pe adversara sa. "Vreau s-o felicit pe senatoarea Clinton pentru victoria obtinuta in urma luptei acerbe care s-a dat aici in New Hampshire. A facut o treaba extraordinara", a declarat Obama.
Obama se astepta sa castige primarele din New Hampshire dupa ce a condus cu 13% in sondajele de opinie, victorie care
i-ar fi solidificat prima pozitie in tabara candidatilor la investitura Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba.
Dupa afisarea rezultatelor, senatorul de Illinois, care spera sa ajunga primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite, a vorbit sustinatorilor sai despre principalele sale teme de campanie, dar a parut tot timpul dezamagit.
John Edwards, cel care a iesit pe locul doi la alegerile din Iowa, a obtinut in New Hampshire numai 11% din intentiile de vot, aflandu-se la mare distanta fata de adversarii sai. El a cheltuit in campania din acest stat doar 1,7 mil. dolari, fata de 5,4 mil. dolari ale lui Clinton si 5 mil. dolari ale lui Obama.
In lupta care se da in Partidul Republican, John McCain, senator de Arizona, a castigat alegerile primare din New Hampshire.
El a obtinut 37% din voturi, invingandu-l pe Mitt Romney, care a avut o campanie costisitoare in New Hampshire, cheltuind milioane de dolari din banii proprii. Daca va fi ales presedinte, McCain va deveni cel mai varstnic presedinte ales din istoria Statelor Unite.
Situatia este destul de grava pentru Romney, care are nevoie mai mult ca oricand sa recupereze terenul pierdut in fata adversarilor sai, in ciuda victoriei obtinute la adunarile electorale ale republicanilor din Wyoming.
Mike Huckabee, marele castigator in Iowa, nu a reusit sa obtina decat locul trei cu 11%, iar fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, 9 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO