Politică externă

Companiile din City-ul londonez, baricadate de teama protestatarilor

02.04.2009, 19:25 20

Cei care au trecut pe 1 aprilie prin City of London, cartierul de afaceri din capitala britanica, au putut observa cum muncitorii acopereau in graba geamurile de la parter ale unora dintre cele mai importante companii din zona cu diferite panouri din lemn. Este si cazul celebrului Volkswagen, in al carui sediu nu se mai putea vedea nimic din cauza placajelor batute in cuie. Acelasi tratament a fost aplicat si mai multor statui din celebrul cartier.

Intreaga actiune a avut loc de frica protestatarilor impotriva summit-ului G20. Peste 4.000 de manifestanti au aruncat cu pietre, vopsea sau sticle in geamurilor unor institutii precum Royal Bank of Scotland sau Bank of England. Politia a trebuit sa intervina, 32 persoane fiind arestate. O persoana a murit.
Strigand "taxati-i pe bogati", protestatarii au manifestat in principal impotriva institutiilor financiare pe care le considera responsabile pentru aparitia crizei financiare. La baza nemultumirilor s-au aflat si bonusurile sau pensiile grase acordate executivilor unor banci salvate de la faliment de stat din banii publici.
Tot cu o zi inainte de summit au putut fi observate in fata Parlamentului britanic mai multe pancarte care cereau retragerea trupelor din Irak si criticarea G20.
In perioada summit-ului, angajatii companiilor din City au fost sfatuiti sa poarte haine casual si sa nu vina la munca imbracati la costum pentru a nu fi atacati de manifestanti.
La ora 14:00 in ziua dinaintea summit-ului, in cartierul de afaceri atmosfera revenise la normal, pe strazi putand fi observati grupuri mici de protestatari. Ei se distingeau de ceilalti oameni prin infatisarea lor "rebela", data in special de machiajul strident. Multi s-au imbracat in clovni si i-au numit pe bancheri "prostii lunii aprilie".
Tot in ajunul summit-ului, politia a avertizat cu privire la posilitatea unui atac cibernetic din partea manifestantilor asupra computerelor din sistemul de informatii britanice.
Protestele au continuat insa la Trafalgar Square, de aceasta data mai pasnic. Aici, cu ajutorul sloganului folosit de presedintele american Barack Obama in campania electorala pentru Casa Alba, "Yes we can", un grup mare de ONG-uri au cerut liderilor mondiali sa lupte impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa sau sa ajute la incetarea "agresiunii" Israelului asupra Fasiei Gaza.
Barack Obama a fost insa de departe vedeta summit-ului G20. Venirea sa la Londra a fost pe buzele tuturor in ultimele trei zile. La Downing Street, resedinta premierului britanic Gordon Brown, britanicii s-au ingramadit nerabdatori pentru a-l vedea macar pentru o clipa pe Obama. El a fost invitatul special al lui Brown cu o zi inainte de summit.
In seara aceleiasi zile, atentia s-a mutat asupra Palatului Buckingam, unde regina Elisabeta a II-a i-a invitat pe liderii celor 20 de state la un dineu. O armata de politisti si-a facut aparitia in fata palatului, iar circulatia a fost oprita in zona. Lunetistii puteau fi observati pe acoperisul cladirii, pentru a impiedica orice actiune care ar pune in pericol viata sefilor de stat. Ofiterii din garda regala au stat in curtea palatului regal pentru a-i saluta pe liderii invitati.
"Dar Obama? A venit Obama?", se intrebau zecile de persoane venite la Buckingam special sa-l vada pe presedintele SUA sau macar sa-i vada limuzina sa celebra, numita "Bestia" datorita utilitatilor sale de ultima generatie.
Mare le-a fost insa dezamagirea cand au aflat insa ca Obama i-a pacalit, fara sa vrea, de 1 aprilie: el se afla acolo de doua ore, invitat de regina la un ceai.
Peste 3.000 de jurnalisti au urmarit ieri lucrarile summit-ului. In sala de conferinte vestile din spatele usilor inchise erau aduse de diferiti "emisari" oficiali. Primele doua briefing-uri de presa au fost considerate "de incalzire" de jurnalistii prezenti la eveniment.
Adjunctul ministrului britanic de finante, Steven Timms, s-a referit in special la secretul bancar, care "a murit", potrivit declaratiilor sale.
"Era secretului bancar a murit si este nevoie de realizarea unui schimb de informatii intre paradisurile fiscale", a declarat Timms.
Este nevoie de mai multa transparenta pentru a combate recesiunea si nu trebuie sa uitam ca opacitatea a dus la criza financiara, a mai spus Timms.
Marea Britanie este cea care a cerut in mai multe randuri sanctiuni impotriva paradisurilor fiscale, pentru ca acestea "sa nu mai fuga de fisc". Saptamana trecuta, premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca va prezenta la summit-ul G20 un acord semnat de zece paradisuri fiscale. Acordul presupunea oferirea de informatii despre cei acuzati de evaziune fiscala.
Timms a anuntat ca liderii mondiali ar putea hotari sanctionarea off-shore-urilor care nu vor semna acest acord.
Timms a argumentat ca trebuie luptat impotriva recesiunii prin cinci masuri: reglementari mai stricte, sustinerea cresterii si slujbelor, cresterea pe pietele financiare si a rezervelor FMI, respingerea protectionismului si lupta in continuare impotriva saraciei si incalzirii globale.
La randul sau, secretarul britanic de stat pentru dezvoltare Douglas Alexander a declarat ca "sa iei imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) e ca si cum ai merge la dentist, deoarece nimanui nu-i place". El a citat un lider african cu care s-a intalnit saptamana trecuta. Alexander a avut prima conferinta de presa dintre oficialii prezenti la summit.
Potrivit secretarului de stat britanic, este nevoie de reformarea FMI, pas important pentru a rezolva criza. El a mai spus ca trebuie sa se vada cat trebuie acordat si ce conditii trebuie sa indeplineasca statul care doreste sa ia bani de la institutia financiara.
Reformarea FMI a fost unul dintre temele cheie ale discutiilor, fapt "vital pentru a rezolva criza".
Douglas a mai anuntat ca Marea Britanie, prin premierul Gordon Brown, urma sa le propuna liderilor celor 20 de state crearea unui fond pentru responsabilitate sociala de a lupta impotriva saraciei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO