Politică externă

Constitutia provizorie irakiana a fost adoptata

09.03.2004, 00:00 16



La Bagdad s-a semnat ieri Constitutia tranzitorie a Irakului, care va fi valabila pana la organizarea alegerilor, programate la inceputul anului viitor. In ultima clipa, liderii siiti, reprezentanti ai populatiei majoritare in Irak, au renuntat la solicitarile lor si au deblocat procesul adoptarii Cosntitutiei, care acorda statut autonom Kurdistanului si acorda Islamului statut de religie oficiala si sursa a legislatiei. Constitutia este un melanj de principii islamice si valori liberale, ca baza a democratiei.



Exact cand se desfasura ceremonia de semnare noii Constitutii, la Bagdad, la mai putin de un kilometru distanta, au avut loc explozii asurzitoare. Nu sunt victime.



Intr-un discurs de deschidere, presedintele Consiliului de guvernare, Mohammed Bahr al-Uloum, a numit evenimentul ca fiind un moment decisiv pentru istoria poporului irakian. Uloum si ceilalti 25 de membri ai Consiliului au semnat noua Constitutie iantr-unul dintre birourile pe care le detinuse primul monarh irakian, Faisal I.



Problema acestei legi fundamentale, chiar daca este provizorie, este reprezentata de lipsa de incredere pe care o manifesta fata de continut majoritatea siita, care se vede frustrata de cateva dintre ceea ce considera ca ii sunt drepturi, in comparatie cu minoritatile kurda si sunita care mai traiesc pe teritoriul irakian.. Dealtfel, cinci dintre membrii siiti ai Consiliului blocasera, vinerea trecuta, semnarea documentului, pentru ca nu erau de acord cu dreptul de veto pe care l-au obtinut minoritatile asupra unei viitoare constitutii permanente si nici cu compozitia presedintiei rotative a tarii. Criza a fost dezamorsata de catre liderul spiritual al siitilor, Ali al-Sistani, care abandanonat aceste nemultumiri in timpul unor negocieri care s-au desfasurat in timpul week-end-ului.



Constitutia semnata iei nu mentioneaza cum anume va fi guvernat Irakul dupa ce SUA si coalitia care administreaza acum Irakul vor preda suveranitatea fortelor din aceasta tara, cel mai probabil la 30 iunie a.c.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels