Politică externă

Coreea de Sud mai trimite trupe in Irak

24.06.2004, 00:00 18

Coreea de Sud nu se lasa intimidata de decapitarea unui cetatean al acestei tari de catre islamistii radicali si anunta ca va trimite trupe in Irak.
Presedintele sudcorean, Roh Moon-hyun si-a exprimat regretele pentru decapitarea unui tanar concetatean al sau care fusese rapit recent. El si-a exprimat, de asemenea, si convingerea ca aceasta drama care a afectat intrega tara nu va determina renuntarea la planul de trimitere a peste 3000 de trupe sudcoreene in Irak.
Si Natiunile Unite au condamnat uciderea lui Kim Sun-il, relateaza BBC.
Rapitorii islamisti ai lui Kim cerusera, in schimbul eliberarii ostaticului, evacuarea din Irak a trupelor deja existente provenite din Coreea de Sud si, evident, renuntarea planului de debarcare a inca 3000 de militari din aceeasi tara.
Cadavrul tanarului de 33 de ani, care era translator in Irak, a fost gasit ieri seara pe o sosea care leaga Bagdadul de Falluja.
Canalul de televiziune prin satelit Al-Jazeera sustine ca a primit o caseta video prin care era informat de decapitarea ostaticului sudcoreean de catre o grupare care se autointituleaza Jamaat al-Tawhid si Jihad.
Luna trecuta, aceeasi grupare si-a revendicat o alta crima abominabila, tot o decapitare, de aceasta data a unui american care se afla in Irak tot ca civil.
Imediat dupa anuntul decapitarii ostaticului sudcorean, guvernul de la Seul s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta, care a stabilit, pe timpul noptii trecute, sa trimita, totusi, cei 3000 de soldati in Irak.
Ministrul de externe de la Seul a anuntat ca, din motive de securitate, care par ,mai degraba de precautie, aproximati 22 de civili care lucreaza in zona de conflict vor fi repatriati.
Corespondentul BBC la Seul spune ca aflarea vestii ca ostaticul sudcorean a fost decapitat a socat intreaga tara, mai ales dupa ce in curul zilei de marti aparusera stiri care relatau despre posibilitatea ca tanarul Kim sa fie eliberat.
Televiziunea locala a difuzat imagini cu parintii victimei, precum si cu alte rude si apropiati ai acesteia, chiar in momentul in care au aflat despre drama. Reactiile sunt similare cu ale rudelor altor tineri care si-au gasit sfarsitul prin decapitare odata cazuti ostatici in mainile islamistilor radicali din Irak. "Fiul meu a fost ucis de catre guvern", spunea tatal lui Kim, un om in varsta de 63 de ani. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels