Politică externă

Coruptia "a taiat" Bulgariei 600 mil. euro dintr-un foc

24.07.2008, 19:02 10

Comisia Europeana a sanctionat sever Bulgaria, blocand fonduri in valoare de 600 de milioane de euro, prin retragerea acreditarilor a doua agentii care gestioneaza fonduri PHARE si SAPARD.
Comisia spune in raportul de monitorizare publicat ieri ca Bulgaria nu a reusit sa produca dovezi suficiente privind reformarea justitiei si nu a aratat determinare in lupta impotriva coruptiei si ca a trebuit luate masuri pentru a proteja banii contribuabililor.
"Asadar, Comisia a luat astazi decizia de a formaliza decizia de suspendare a fondurilor de preaderare si sa retraga acreditarile a doua agentii guvernamentale care au sarcina de a gestiona aceste fonduri", a spus ieri un purtator de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger.
In raportul Comisiei Europene, adoptat ieri de comisari, se atrage atentia asupra progreselor insuficiente in domeniul justitiei si in lupta impotriva coruptiei, dar nu sunt aplicate clauze de salvgardare, intrucat au fost inregistrate mici progrese. Va fi mentinuta monitorizarea in sase capitole din domeniul alimentatiei publice, aviatiei si justitiei, urmand ca peste sase luni Comisia sa vina cu noi concluzii.
Concluziile raportului Comisiei Europene, date ieri publicitatii, au fost anticipate si pe marginea lor s-a comentat mult in ultimele saptamani. Guvernul bulgar se astepta la sanctiuni financiare, dar ciorne ale raportului Comisiei Europene indicau ca Bulgariei ii va fi blocat accesul la zona Schengen si la zona euro in 2013. La aceste din urma sanctiuni s-a renuntat in ultimul moment, ca urmare a unui lobby puternic al ministrilor de la Sofia, noteaza agentia Reuters.
Potrivit agentiilor bulgare, fondurile suspendate de Comisie se ridica la 600 de milioane de euro, dupa ce la inceputul acestui an, comisarii decisesera inghetarea fondurilor din programul ISPA ca urmare a unui scandal privind acte de coruptie in Agentia Nationala a Drumurilor. Daca agentiile nu vor reusi sa faca dovada ca functioneaza pana la finele acestui an, atunci banii vor fi pierduti definitiv.
La Sofia, Guvernul se astepta la tonul din raport, iar coalitia la guvernare, in care majoritar este Partidul Socialist al premierului Serghei Stanisev, se pregateste deja de o remaniere guvernamentala. Fostul rege Simeon al II-lea, liderul Miscarii liberale care ii poarta numele, a cerut remaniere urgenta, potrivit unor surse citate de Dnevnik.
Marti, cu o zi inaintea publicarii ra-portului, procurorul general al Bul-gariei, Boris Velcev, a anticipat esecul eforturilor in lupta impotriva crimei organizate cu o zi inaintea prezentarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene. Velcev a declarat ca o insti-tutie speciala ar trebui sa se ocupe de aceasta problema. "Unul dintre motivele acestui esec este faptul ca am incercat sa combatem crima organizata cu efectivele procuraturii si ale Ministerului de Interne", a declarat procurorul general, adaugand ca acestea nu sunt suficiente si trebuie implicate resurse suplimentare pentru a sustine efortul, masura recomandata si de Comisia Europeana. "Este evident ca pentru a reusi trebuie sa formam noi unitati de experti din toate sectoarele, nu numai de la Interne si procuratura. (Acest organism, n.n) trebuie sa fie subordonat procurorului general, iar munca sa trebuie sa fie pe deplin secretizata, inclusiv fata de media, pentru a preveni scurgerile de informatii", a explicat Velcev.
La cateva minute dupa publicarea raportului, Velcev a anuntat infiintarea unei institutii speciale de lupta anti-mafia, care va avea un statut semi-secret. El a spus ca noua institutie, formata din ofiteri de la Interne si de la serviciile secrete, ii va fi subordonata si ca va da rezultate in lupta impotriva coruptiei.
Criminalitatea si crima organizata sunt probleme care scad credibilitatea autoritatilor de la Sofia. In urma cu cateva luni ministrul de interne Rumen Petkov a demisionat dupa ce a admis ca s-a intalnit cu oameni de afaceri anchetati pentru fapte de coruptie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO