Politică externă

Criza ucraineana: Iuscenko denunta o "lovitura de stat"

04.09.2008, 20:00 15

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a denuntat ieri o lovitura de stat ce ar fi in desfasurare in cadrul Parlamentului si a amenintat cu dizolvarea Legislativului, miscare care a pus capac coalitiei portocalii de la Kiev - formata din partidul prezidential Ucraina Noastra si din blocul premierului Iulia Timosenko.
"O lovitura de stat parlamentara si constitutionala este in desfasurare in Parlament. O sa ma folosesc de dreptul de a dizolva Legislativul si voi convoca alegeri anticipate daca o noua coalitie nu va fi formata in 30 de zile", a declarat Iuscenko.
Anuntul survine dupa adoptarea marti de catre Parlament a unei legi care limiteaza atributiile presedintelui si le mareste pe cele ale premierului, document votat de partidul premierului, Blocul Iulia Timosenko, de Partidul Regiunilor, condus de fostul premier prorus Viktor Ianukovici, si de Partidul Comunist.
Ieri, ministrii din partidul prezidential Ucraina Noastra au parasit o sedinta a cabinetului de la Kiev amenintand ca se vor retrage din coalitia de guvernamant, dupa ce o decizie in sensul acesta a fost luata cu o zi inainte.
Noua criza vine in contextul conflictului Ucrainei cu Rusia din cauza aspiratiilor occidentale ale Kievului. De altfel, Vestul sta cu ochii pe Ucraina in urma incursiunii de luna trecuta a Rusiei in Georgia - o alta fosta republica sovietica a carei dorinta de a adera la NATO si UE este binecunoscuta - care a nascut zvonuri conform carora Kievul ar fi urmatoarea victima a Moscovei. Atat Georgia, cat si Ucraina asteapta cu sufletul la gura revizuirea din decembrie a membrilor NATO de acordare a MAP-ului (Planul de actiune pentru aderare la NATO), care le-a fost refuzat la summit-ul Aliantei din aprilie de la Bucuresti.
Cu toate acestea, Olexi Haran, profesor de stiinte politice din Kiev, citat de Financial Times, este de parere ca intreaga criza este de fapt consecinta ambitiilor elitei politice ucrainene si nu este vorba despre vreun plan pus la cale de Rusia. Totodata, el a avertizat ca Moscova ar putea incerca sa profite de pe urma conflictului.
"In cazul in care coalitia se va destrama, ambitiile provestice ale Ucrainei nu se vor schimba pe termen lung, dar vor avea de suferit pe termen scurt. Acest scenariu va complica eforturile Ucrainei de a adera in viitorul apropiat la NATO si UE", a explicat profesorul.
Disputa dintre cei doi fosti aliati in timpul revolutiei portocalii din 2004 dateaza de ani de zile, mai precis din 2005, cand Timosenko a fost demisa in baza unor acuzatii de coruptie. Conflictul dintre Iuscenko si Timosenko a izbucnit din nou luna trecuta, dupa ce presedintele ucrainean l-a acuzat pe premier de "inalta tradare de stat" in favoarea Rusiei.
Liderul de la Kiev a declarat ca o dovada clara a tradarii premierului a fost vocea joasa pe care a avut-o in legatura cu atacul rus din Georgia, aspru criticat de Iuscenko.
Seful Executivului, Iulia Timosenko, si-a exprimat regretul cu privire la decizia presedintelui si a anuntat sfarsitul coalitiei portocalii.
"Regret ca presedintele Viktor Iuscenko se comporta in mod iresponsabil. La cererea sa, coalitia a fost distrusa", a declarat ea, adaugand ca Executivul sau va continua sa lucreze.
Distrugerea coalitiei guvernamentale ar duce automat la alegeri anticipate sau formarea unei noi coalitii guvernamentale, care ar putea include si partide din opozitia prorusa.
Zvonurile sustin ca atat partidul lui Timosenko, cat si cel al lui Iuscenko ar putea forma o coalitie cu formatiunea fostului premier Viktor Ianukovici, apropiat al Moscovei. De altfel, marti, dupa votarea legii care limiteaza atributiile prezidentiale, Ianukovici a evocat posibilitatea unei coalitii cu Blocul Iulia Timosenko. Cei trei lideri sunt considerati deja candidati la viitoarele alegeri anticipate ce urmeaza sa aiba loc in aproximativ 16 luni.
Analistii sunt de parare ca in cazul unor alegeri anticipate, partidul Ucraina Noastra va avea de suferit, avand in vedere popularitatea scazuta din sondaje a presedintelui Iuscenko, si ca partidele conduse de Timosenko si Ianukovici vor castiga.
Criza din Ucraina a izbucnit cu o zi inainte de vizita vicepresedintelui american Dick Cheney la Kiev, care face un turneu in zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO