Politică externă

Danezul Anders Fogh Rasmussen a devenit noul sef al NATO

05.04.2009, 20:49 14

Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen (56 de ani), a fost desemnat noul secretar general al NATO in cadrul summit-ului aniversar al Aliantei, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Franta si Germania. El isi va incepe mandatul in august dupa expirarea mandatului lui Jaap de Hoop Scheffer, actualul sef al blocului militar.
Oficialul si-a prezentat demisia ieri din fruntea Guvernului danez.
Premier din anul 2001, Rasmussen este presedinte al Partidului Liberal. Conducea pana ieri o coalitie de centru dreapta formata din liberali si conservatori. Este absolvent din 1978 al Facultatii de Economie din cadrul Universitatii din Aarhus. A detinut mai multe functii politice de-a lungul carierei sale politice, printre care si cea de parlamentar, din 1978. A mai fost ministru al taxelor (1987-1990) si ministru al economiei si taxelor (1990-1992). In 1992 a demisionat din Guvern dupa o ancheta a parlamentului in care a fost acuzat ca a informat gresit legislativul cu privire la anumite reforme economice. Este casatorit si are trei copii. Cea mai mare pasiune a sa este ciclismul.
In ciuda sustinerii masive din partea membrilor NATO, Rasmussen a trecut cu greu de opozitia Turciei, care a a fost impotriva nominalizarii sale in fruntea Aliantei din cauza scandalului din 2005 izbucnit in urma publicarii de catre un ziar danez a unor caricaturi ale profetului Mahomed.
La summit-ul din Franta si Germania, NATO si-a deschis portile pentru Albania si Croatia, care au ridicat numarul statelor membre la 28.
Ucraina, careia i s-a refuzat acordarea MAP (Member Action Plan) anul trecut la Bucuresti, nu a participat la summit-ul din Strasbourg pe motiv ca acesta este unul aniversar, in care Alianta implineste 60 de ani, si este destinat numai membrilor. Anul trecut Kievului si Tbilisiului le-a fost promis ca vor deveni membre ale NATO. Promisiunea a fost reiterata si la sfarsitul saptamanii trecute. De asemenea, liderii prezenti la summit au decis trimiterea a inca 5.000 de militari in Afganistan. Aceasta este o victorie pentru presedintele american Barack Obama, despre care se spunea ca se va confrunta cu refuzul statelor de a mai trimite noi trupe in teatrul de razboi.
In ceea ce priveste relatia cu Rusia, tensionate din cauza dorintei NATO de a se extinde spre est, Alianta si-a exprimat ingrijorarea cu privire la iesirea Rusiei din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), ce limiteaza inarmarea masiva a unui stat.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO