Politică externă

De ce il iubeste Europa pe Barack Obama?

De ce il iubeste Europa pe Barack Obama?

Obama a fost ales de revista GQ din Franta cel mai stilat barbat din lume, inaintea superstarului George Clooney.

11.09.2008, 20:28 13

Premierul britanic Gordon Brown a fost acuzat de opozitia conservatoare ca il sustine pe candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA, Barack Obama, dupa ce intr-un articol recent l-a laudat pe acesta (si pe democratii americani) pentru ca a propus infiintarea unui fond de prevenire a exproprierilor pentru a ajuta familiile sa faca fata crizei de pe piata imobiliara.
Barack Obama este de departe candidatul preferat al europenilor in cursa pentru Casa Alba. Acest lucru a fost dovedit de sondajele de opinie si de turneul lui Obama in Europa din luna iulie. Numai in Germania a reusit sa stranga 200.000 de oameni la discursul sau din Berlin de langa Columna Victoriei. Care sunt insa motivele pentru care europenii tin atat de tare cu Obama in cursa pentru Washington?
Obama, adesea prezentat ca o "mixtura intre Martin Luther King si John F. Kennedy", este, dupa parerea analistilor, un simbol al schimbarii si al respingerii erei republicanului George W. Bush, unul dintre cei mai nepopulari presedinti ai Statelor Unite ale Americii. Cele doua mandate ale lui Bush simbolizeaza pentru Europa razboiul din Irak si o diplomatie americana care a actionat pe cont propriu, spun analistii.
"Europa isi arata dragostea pentru Obama. Pacat ca nu are si drept de vot", titra la inceputul saptamanii cotidianul britanic The Times, comentand un sondaj global care-l plasa pe candidatul democrat cu mult inaintea adversarului sau John McCain.
Personaj exotic, candidatul democrat are sansa sa ajunga primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite. Povestea sa - este fiu al unui kenyan care l-a parasit la o varsta frageda si crescut singur de mama, recasatorita in Indonezia - impresioneaza prin culoare.
Jacques Mistral, expert la institutul Ifri din Paris si care a lucrat la Ambasada Frantei din Washington intre 2001 si 2006, a declarat ca Obama intruchipeaza "visul american", iar alegerea unui presedinte de culoare va fi un adevarat simbol pentru intreaga lume.
"Daca Obama va castiga, se va produce un cutremur de proportii uriase", a declarat Mistral.
Slaba popularitate a lui Bush au distrus sansele oricarui candidat republican in general, comenteaza presa britanica. Asa se explica de ce candidatul republican John McCain, sustinator al razboiului din Irak, este cu mult in urma lui Obama in sondajele de opinie europene. Mai mult, faptul ca Obama a votat in 2003 impotriva razboiului, ii confera acestuia un avantaj net, avand in vedere opozitia europenilor fata de acest conflict.
De altfel, promisiunea senatorului de Illinois de a aduce trupele americane acasa cat mai repede posibil in cazul in care va fi ales, se potriveste perfect cu dorinta Europei de a limita forta militara in Orientul Mijlociu. De asemenea, Obama si-a exprimat dorinta ca SUA sa semene Europa in mai multe privinte flatandu-i astfel pe europenii care de decenii au fost priviti ca "invechiti" de o societate americana prospera si dinamica. Obama a spus ca doreste sa limiteze importul de petrol si vrea ca statul sa plateasca pentru un sistem de sanatate universal, exact ca in Europa.
Un sondaj al BBC, dat publicitatii marti, arata ca Obama este candidatul preferat la prezidentialele din 4 noiembrie in 22 de tari. Locuitorii din tarile europene care au participat la acest sondaj sunt de parere ca daca Obama va fi ales, relatia dintre SUA si Europa se va schimba: 64% dintre italieni, 62% dintre francezi, 61% dintre germani si 54% dintre britanici sustin acest lucru.
Un alt factor, care s-a dovedit extrem de important in aparitia fenomenului de "Obamamania", a fost aspectul fizic al candidatului democrat. Revistele de moda l-au catalogat in mai multe randuri drept unul dintre cei mai eleganti barbati. Editia franceza a GQ l-a ales, in numarul din luna septembrie, drept cel mai stilat barbat la ora actuala dintr-un top de 25 de celebritati masculine, printre care si George Clooney, clasat pe locul doi.
Mai mult, disponibilitatea lui Obama de a discuta cu grupari precum Hamas, dar si cu presedintele iranian Mohamed Ahmadinejad, reprezinta o adevarata schimbare fata de tonul dur al administratiei republicane actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO