Politică externă

Democratii si republicanii, umar la umar in alegerile din SUA

07.11.2006, 17:56 11

Alegerile de la jumatatea mandatului ii gasesc pe democrati si republicani aproape umar la umar, democratii pierzand in ultima vreme, in parte, avantajul pe care il aveau in fata republicanilor presedintelui George W. Bush.
Dupa ce sondajele indicau ca democratii isi vor adjudeca atat Camera Reprezentantilor, cat si Senatul - ieri, cu o zi inainte de alegeri - situatia era incerta. Democratii mai pareau siguri doar de castigarea Camerei Reprezentantilor.
Ce s-a intamplat intre timp? Este vorba in primul rand de ezitarile democratilor. Apoi, fostul lider irakian, Saddam Hussein, condamnat la moarte duminica, s-ar putea dovedi - cred analistii - drept "aliatul" cel mai de pret al celor care l-au indepartat de la putere.
Partidul Republican a redus in ultimele zile, diferenta care-l separa in sondaje de Partidul Democrat cu mai multe procente. "Bush trompeteaza decizia tribunalului irakian pentru a strange suporteri", scria ieri cotidianul New York Times.
De-a lungul campaniei electorale democratii au fost cotati in medie cu 50% din intentiile de vot ale electoratului si republicanii cu 39%. Ultimele doua sondaje publicate in SUA prezinta schimbari relativ simtitoare.
Intr-un sondaj efectuat de Pew Research Center scorul a fost de 51% la 45% in favoarea democratilor, iar in altul efectuat de cotidianul Washington Post si postul de televiziune ABC scorul a fost de 47% la 43% tot in favoarea democratilor.
Democratii aveau un mic avantaj inaintea alegerilor, dar acesta era destul de mic si aproape ca se incadra in marja de eroare a sondajelor. Partidul Democrat trebuie sa obtina inca 15 mandate in Camera Reprezentantilor si 6 in Senat pentru a putea castiga majoritatea in Congresul SUA.
Majoritatea analistilor sustin ca democratii au toate sansele sa se impuna in Camera Reprezentantilor, insa avertizeaza ca sondajele pot fi inselatoare pentru ca sunt realizate la nivel national, pe cand batalia pentru mandate se va da in fiecare stat in parte.
Castigarea alegerilor de catre democrati va aduce o serie de schimbari in politica interna, cat si in cea externa a SUA si, in plus, Nancy Pelosi, candidata din partea democratilor, ar putea deveni prima femeie care conduce Camera Reprezentantilor si al treilea oficial in ierarhia Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO