Politică externă

Doamna de fier de la Kiev

25.01.2005, 00:00 18

Noul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a numit-o ieri pe Iulia Timosenko in functia de premier interimar, a anuntat purtatorul de cuvint al presedintiei.
Conform Constitutiei ucrainene, presedintele trebuie sa-si prezinte Parlamentului candidatul pentru functia de premier, Legislativul confirmand sau nu numirea acestuia.
Iuscenko l-a mai numit, de asemenea, pe deputatul Petro Porosenko, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai si un important om de afaceri, in postul de secretar al Consiliului pentru Securitate Nationala.
Oleksandr Zincenko, directorul de campanie al lui Iuscenko, a fost desemnat sef al Cabinetului prezidential.
Iulia Tomasenko s-a dovedit in campania electorala din Ucraina drept unul dintre cei mai neimpacati dusmani ai afostului presedinte ucrainean, Leonid Kucima. Deputat in Parlamentul ucrainean, pesedinta a partidului "Blocul Tomasenko", ea aspira de mult la fotoliul de prim ministru.
La 44 de ani a mai fost viceprim ministru intre 1999 si 2000, numita fiind de presedintele Leonid Kucima. Din acea pozitie a condus fosta antrepriza de distributie a gazelor naturale - Sistemul Energetic Unificat, un monopol de stat acum disparut. Procurorii rusi si ucraineni au acuzat-o ca a fost  implicata in mai multe afaceri ilegale de vanzare a gazelor naturale. Tomasanko a stat cateva luni in inchisoare.
Frumoasa si bogata, facand parte din categoria tinerilor oligarhi, "printesa gazelor naturale" cum este alintata in Ucrainaa fost sufletul "revolutiei portocalii".
Ea nu si-a ascuns intentia de a declansa un asalt judiciar impotriva regimului fostului presedinte, inclusiv declansarea unor anchete privind afacerile acestuia si ale asociatilor sai.
Timosenko si ceilalti radicali din tabara lui Iuscenko sustin ca, in lipsa unor masuri serioase intreprinse impotriva lui Kucima si a aliatilor acestuia, victoria fortelor democratice din Ucraina ar fi incompleta, iar oficialii si oamenii de afaceri care au prosperat in timpul regimului condus de actualul presedinte ar ramane suficient de puternici pentru a continua lupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO