Politică externă

Doua avioane s-au prabusit simultan in Rusia

26.08.2004, 00:00 13

Doua avioane de linie, ambele plecate de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, s-au prabusit marti seara, aproape simultan, in doua incidente separate. Toate cele 94 de persoane aflate la bordul aeronavelor si-au pierdut viata. Presa de la Moscova spune ca unul dintre avioane a transmis, inainte de a disparea de pe radare, un semna care indica o deturnare. Serviciul Federal de Securitate (FSB) care ancheteaza cazurile ia in calcul un atac terorist, dar nu are deocamdata dovezi.
Epava unuia dintre avioane, un Tupolev 134, care se indrepta spre Volvograd, a fost descoperita in regiunea Tula (160 de kilometri de Moscova). Echipele de salvare au gasit ieri trupurile a 15 dintre pasagerii avionului si cutia neagra.  Operatiunile de cautare a trupurilor celorlalti pasageri continua aseara, cu participarea a sute de membri ai echipelor de interventie, care folosesc macarale pentru degajarea zonei.
Ramasitele celui de-al doilea avion, un Tupolev 154, care se indrepta spre Soci, o statiune la malul Marii Negre, a fost descoperit in regiunea Rostov pe Don. Agentia rusa Interfax a precizat ca martorii oculari au vazut primul avion explodand inainte de a se prabusi. Autoritatile ruse au sporit masurie de securitate la toate aeroporturile si la toate institutiile din Moscova, gandindu-se ca ar putea fi vorba despre un atac terorist. Ca de fiecare data cand se intampla o tragedie in Rusia, autoritatile se gandesc la teroristii ceceni. Rusia este de cinci ani implicata intr-un razboi sangeros cu combatantii separatisti, iar tragedia a avut loc cu doar cinci zile inainte de alegerile din Cecenia, organizate de Moscova. Rusia a fost in mai multe randuri tina unor atentate teroriste cecene. Chiar si atunci cand cecenii nu au fost de vina ei au fost primii acuzati.
Presedintele separatist cecen, Aslan Mashadov si fortele de gherila pe care le controleaza au afirmat ieri ca "nu au nici o legatura" cu prabusirea a doua avioane rusesti. "Chiar daca este luata in considerare ipoteza unui act terorist sau a unui atentat, fortele de rezistenta cecene si Mashadov nu au nici o legatura cu aceasta", a emisarul liderului cecen, Ahmed Zakaiev, intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.
In lipsa elementelor care sa demonstreze ca a avut loc un atentat terorist, FSB a pornit, la cererea lui Vladimir Putin, o ancheta administrativa. Cea mai importanta pista se refera la incalcarea regulamentelor de exploatare a avioanelor civile, a spus ieri un oficial al FSB. Au fost facute anchete la aeroport si la uzina care furnizase carburantul pentru avioane. Se poate ca acestea sa se fi prabusit din cauza combustibilului de proasta calitate, scria presa moscovita. FSB a spus insa ca nu a descoperit nimic spectaculor in urma controalelor. Un purtator de cuvant al aeroportului Domodedovo a declarat ca ambele avioane trecusera prin toate controalele de securitate. Compania Volga-AviaExpress caruia ii apartinea unul dintre avioane a precizat ca aeronava fusese supus, inainte de decolare, unui control tehnic si unuia de securitate.  La randul sau, Siberia Airlines, caruia ii apartine cel de-al doilea avion a anuntat ca aeronava a fost controlat cu atentie inainte de decolare. Din 1994 incoace in Rusia au avut loc nu mai putin de 17 dezastre aviatice in care au fost implicate aparate rusesti Tupolev, Antonov si Iliusin si Yak. Unele dintre aparate aveau peste 100 de persoane la bord. Cauzele prabusirilor sunt reprezintate de starea invechita si intretinerea proasta a aeronavelor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO